Dolar

32,5265

Euro

34,8029

Altın

2.429,79

Bist

9.722,09

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-16 13:09:06

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, geçen yıl sonu itibarıyla 15 milyar dolar seviyesinde olan Türkiye-İran dış ticaret hacminin 2016 sonunda 30 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini söyledi.

İran'la nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasını AA muhabirine değerlendiren Ünlütürk, ambargolar nedeniyle bu ülkeyle Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin arzu edilenin çok uzağında olduğunu belirtti.

Komşularıyla ticari ilişkilerini geliştirmeye büyük önem veren Türkiye'nin, ambargonun kaldırılmasıyla geçen yıl en fazla ihracat yapılan 10. ülke İran'a dış satımının önemli ölçüde artmasını beklediklerini anlatan Ünlütürk, şunları kaydetti:

"Türkiye, 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefi ortaya koymuş durumda. Geleneksel ihraç pazarlarımızdaki ekonomik durgunluklar ve siyasi krizler nedeniyle, İran, Türk ihracatçısı için önemli bir hedef pazar olacak konumda. Tüm sektörlerimizin İran'a yönelik ticaret heyeti organizasyonlarının artacağına inanıyorum. İran, 80 milyonluk nüfusu, petrol ve doğalgaz gelirleriyle, güçlü bir ekonomi. 2014 sonu itibarıyla 15 milyar dolar seviyesinde olan Türkiye-İran dış ticaret hacminin 2016 sonunda 30 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz."

- Prof. Dr. Durmuş Özdemir

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Durmuş Özdemir de Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin son yıllarda düştüğünü vurguladı.

Anlaşmayla İran ve Türkiye'deki bankalar arasında nakit akışının da şeffaf şekilde sağlanacağına değinen Özdemir, "Hepsinden önemlisi, Türk lirası kullanılarak yapılan Türk petrol ithalatının 105 bin varilden 140 bin varillere ulaşacağı beklentisi, Türkiye ekonomisindeki cari açığı olumlu etkileyecektir. İran'ın Türkiye'ye petrol satarak elde ettiği gelirin de Türkiye'den yapacağı ithalatı arttıracağı malum" değerlendirmesinde bulundu.

Özdemir, İran'a Ege Bölgesi'nden tekstil ve hazır giyim, gıda, plastik malzemeler, mobilya, demir-çelik, elektrik ve elektronik ürünler gibi pek çok sektörden ihracat yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Haber Ara