Dolar

32,5692

Euro

34,7313

Altın

2.485,64

Bist

9.524,59

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 23:33:03

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması
BD Başkanı Barack Obama, İran ile P5+1 ülkeleri arasında sağlanan nükleer anlaşmaya İran'da tutuklu bulunan ABD'li vatandaşların serbest bırakılmasının dahil edilemeyeceğini söyledi.

Obama, İran ile dün sağlanan anlaşmanın ardından Beyaz Saray'da yaptığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

İran'da tutuklu bulunan dört Amerikan vatandaşının niçin anlaşma kapsamında serbest bırakılmadığının sorulması üzerine Obama, şu yanıtı verdi:

"Vatandaşlarımızın aileleri ile görüştüm, elbetteki bu durumdan dolayı huzursuzuz ve diplomatlarımız, vatandaşlarımızın serbest bırakılması için gerekli girişimlerde bulunuyorlar. Yapılan nükleer anlaşma içerisine vatandaşlarımızın serbest bırakılma maddesini eklememiz mantıklı bir durum değildi. Yaptığımız nükleer anlaşma başka bir meselenin malzemesi haline gelemez. Kaldı ki eğer anlaşma sağlanmamış olsaydı, biz hala vatandaşlarımızın serbest bırakılması için girişimlerde bulunacaktık, bu iki mesele birbiriyle bağlantılı değildir."

-"İran'ın planlarını bozma gücüne sahibiz"

Obama, taahhütlerine rağmen İran'ın anlaşma maddelerini hiçe sayarak hareket edebileceği veya hile yapabileceğinin hatırlatılarak kaygıları bulunup bulunmadığı yönündeki soru üzerine İran'ın böyle bir riske girişmek istemeyeceğini vurguladı.

Başkan Obama, "Farzedelim ki bu anlaşma maddelerine 10 yıl boyunca sadık kalındı ve İran hile yapmadı. Bunun sonucu olarak 10 yıl sonra İran'a uygulanan bazı yasaklar kalkacaktır. Fakat müfettişler 20 yıl süreye kadar orada kalacaklar. Eğer İran anlaşmayı bozmaya veya hile yapmaya kalkarlarsa, uluslararası toplumu harekete geçirmek suretiyle İran'ın planlarını bozma gücüne sahibiz. Unutmayalım ki bu süre İran'ı zayıflatan bir süreç olacaktır, güçlendirecek bir süreç değil. Eğer İran hile yaparsa, askeri olarak biz daha da güçlenirken, onların daha da zayıfladığı bir dönemde, bu onlar için çok büyük bir risk olacaktır" diye konuştu.

(Bitti)

Haber Ara