Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 11:57:26

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesinin nükleer programı hakkında 5+1 ülkeleri ile vardıkları anlaşma sonrasında gelişmiş uranyum zenginleştirmeye, gelişmiş ekonomiye ve gelişmiş bir nükleer programa ulaşacaklarını söyledi.

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde dün Viyana'da anlaşmaya varılmasının ardından Zarif başkanlığındaki İranlı müzakere heyeti Tahran'a döndü.

Zarif, Tahran'a dönüşünde havaalanında yaptığı konuşmada, İran halkı ve İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e müzakerelere verdikleri destekten dolayı teşekkürlerini iletti.

Zarif, müzakerelerde dini lider Hamaney tarafından belirlenen kırmızı çizgilere riayet edildiğini belirterek, "BM Güvenlik Konseyi'nin onayını alacak kapsamlı bir anlaşma elde ettik. Anlaşma Güvenlik Konseyi tarafından onaylandıktan sonra da uygulanmaya başlayacak" dedi.

Onaydan sonra İran'ın uranyum zenginleştirme hakkının resmen tanınacağını ifade eden Zarif, "Gelecekteki programımız doğrultusunda elimizde olan en gelişmiş teçhizatlarla dünyanın bilim ve teknolojik kazanımlarını kullanarak, gelişmiş uranyum zenginleştirmeye, gelişmiş ekonomiye ve gelişmiş nükleer programa ulaşacağız" diye konuştu.

Haber Ara