Dolar

32,3235

Euro

35,0720

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 18:47:08

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması
Pakistan, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında nükleer müzakereler konusunda varılan anlaşmayı "memnuniyetle" karşıladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, varılan kapsamlı anlaşmanın önemli olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Pakistan, İran ve P5+1 ülkeleri arasında nükleer müzakereler konusunda varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılamaktadır. Pakistan, her zaman İran'ın nükleer programı konusunun barışçıl yollardan çözüme kavuşturulmasını savunmuştur. Komşu ülke İran'ın nükleer programının barışçıl biçimde devam etmesi, bölgemizde barış ve güvenliğin tesisinin kalıcılığı bakımından önemlidir. Kapsamlı anlaşmanın altına imza atan tarafların anlaşmanın gereğini süratle ve pürüzsüz bir şekilde uygulamasını bekliyoruz."

Öte yandan başkent İslamabad'da yerel medyaya açıklamalarda bulunan Pakistan Başbakanı'nın Ulusal Güvenlik ve Dış İlişkiler Danışmanı Sartaj Aziz, İran ile P5+1 ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakerelerin anlaşma ile sonuçlanmasının Pakistan-İran ilişkilerine de olumlu katkı yapacağını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaretin, yaptırımların kaldırılmasının ardından gelişmesi umudunu dile getiren Aziz, "Artık Pakistan ile İran arasındaki doğalgaz boru hattının inşası önündeki engellerin kalktığını ve projenin sorunsuz şekilde ilerleyeceğini umuyorum" dedi.

İran ile Pakistan arasında 5 yıl önce imzası atılan ve 2013 yılında Pakistan'daki bölümünün yapımına başlanan 2 bin 775 kilometrelik doğalgaz boru hattı projesi, İran'a uluslararası yaptırımların devam etmesi nedeniyle tamamlanamamıştı. Pakistan, ABD'den ve uluslararası toplumdan gelen baskılarla kendi tarafındaki hattın inşasını durdurmuştu.

Pakistan Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Şahid Hakan Abbasi, yaptırımlar dolayısıyla tamamlanamayan İran-Pakistan Doğalgaz Boru Hattı Projesi ile ilgili Çinli bir firmanın yatırım planı olduğunu, İran'a uluslararası yaptırımlar kalkana kadar hattı Çin'in desteği ile inşa etmeyi planladıklarını açıklamıştı.

Haber Ara