Dolar

32,5058

Euro

34,9556

Altın

2.434,38

Bist

9.798,20

İran ile nükleer müzakereler

İran ile nükleer müzakereler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-13 22:13:33

İran ile nükleer müzakereler
" Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen müzakerelerde anlaşmaya ulaşılması için kesin bir tarih olmadığını belirterek, görüşmeler verimli olmaya devam ettiği müddetçe ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Viyana'da kalmayı sürdüreceğini söyledi.

Earnest'a, günlük basın brifinginde, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yürütülen nükleer müzakereler için öngörülen son güne girildiği hatırlatılarak, ABD yönetiminin beklentileri soruldu. Taraflar arasında anlaşmaya ulaşılmaması halinde Ortak Eylem Planı'nın süresinin uzatılacağını belirten Earnest, "Eğer nihai anlaşmaya varırsak bu geçici anlaşmanın yerini alacak. Ancak Viyana'da görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmelerde onların gerçek bir ilerleme kaydettiğini söyleyebilirim. İlerleme var, önemli bir mesafe kat edildi" diye konuştu.

Earnest, bazı konuların üzerinde tarafların anlaşmaya vardığını ancak hala çözüme kavuşturulması gereken noktaların da bulunduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görüşmelerde uzlaşmayı engelleyen çözümlenmemiş konular var olmaya devam ediyor. Başkan (Barack Obama) ekibine faydalı olduğu sürece müzakerelerde yer almaya devam etmeleri direktifini verdi. Kaydedilen ilerlemeye ve bazı anahtar konuların kapanmasındaki başarı göz önüne alındığında, bu görüşmelerin faydalı olduğu görülüyor. Eğer ABD'li yetkililerin görüşmelere devam etmeleri gerekiyorsa ve görüşmeler yararlıysa, müzakere ekibi Viyana'da kalacaktır."

Earnest, her konuda uzlaşma sağlanmadan herhangi bir anlaşmanın imzalanmayacağını kaydetti.

Taraflar, İsviçre'nin Lozan kentinde 2 Nisan'da varılan siyasal uzlaşıdan bu yana kapsamlı anlaşma metninin yazımını tamamlamaya çalışıyor. Nükleer müzakereler için öngörülen son güne girildi. Uzmanlar bugün olumlu veya olumsuz bir anlaşmanın çıkmasını bekliyor.

Haber Ara