Dolar

32,5874

Euro

34,8486

Altın

2.495,32

Bist

9.633,34

İran ile nükleer müzakereler

İran ile nükleer müzakereler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-11 14:02:00

İran ile nükleer müzakereler
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabus, nükleer müzakerelerle ilgili olarak anlaşmaya varmadan önce İran'ın batılı ülkelerin kaygılarını gidermesi gerektiğini savundu.
Konu ile ilgili BFM televizyon kanalına konuşan Fabius, üzerinde mutabakata varılacak anlaşmanın işlerliğinin uluslararası uzmanlar tarafından denetlenebilmesi gerektiğini belirtti.
"Biz tartışma konusu olan tesisleri kontrol etmek zorundayız" diyen Fabius, "bu konuda kendilerine yeterli garantinin hala verilmediğini" ifade etti.

İran ile anlaşma sağlamak istediklerini de kaydeden Fabius, bu anlaşmanın sağlam ve güçlü olması için tartışma konusu olan tesislerin kontrol edilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Fabius ayrıca, "Eğer anlaşmanın hükümlülükleri kontrol edilemezse yürürlüğü de giremez" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, İngiltere, Rusya, Çin ve Fransa ile Almanya (P5+1) İran'ın nükleer programı konusunda müzakere yürütüyor. Bu ay sonunda nihai anlaşmanın gerçekleşmesini bekleyen İran, kendisine uygulanan BM yaptırımlarının da aynı anda kaldırılmasını istiyor.
P5+1 ülkeleri ise önce varılacak olası anlaşmaya İran'ın riayet ettiğinin görülmesinin sonra da yaptırımların kaldırılmasının doğru olacağını düşünüyor. Bu ülkeler, anlaşmazlık halinde İran yaptırımlarını otomatik olarak yeniden devreye alacak bir formül üzerinde de çalışıyor.

Haber Ara