Dolar

32,5561

Euro

34,8438

Altın

2.432,17

Bist

9.722,09

İran, ikinci dil olarak İngilizce yerine Rusça'yı yerleştirmeye çalışıyor

İran, eğitim sisteminde ikinci dil olarak İngilizce yerine Rusça gibi diğer dillleri yerleştirmeyi düşüşnüyor. Konuyla ilgili Rus Eğitim ve Bilim Bakanlığı’yla görüşmelerin başlatıldığı ifade edildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-26 15:30:28

İran, ikinci dil olarak İngilizce yerine Rusça'yı yerleştirmeye çalışıyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

İran Eğitim Bakanı Seyyed Mohammad Bathaei tarafından Duma'nın Eğitim ve Bilim Komitesi Başkanı Vyacheslav Nikonov ile görüşme sonrası açıklanan karar, Bathaei'nin Moskova'ya üç günlük ziyareti sırasında duyuruldu.

DR. SHOJAİE: İRANLILAR İÇİN RUSÇA ÖĞRENMEK ZOR

Sputnik ise Rusça'nın İran eğitim sistemine nasıl hızla yerleşebileceğini araştırdı. Tahran Azad Üniversitesi'nden Dilbilimci ve Yabancı Diller Fakültesi Başkanı Dr. Mohsen Shojaie, “Morfoloji bakımından İngilizce Fars diline Rusça'dan daha yakın. Bu bakımından Persler için daha karmaşık. Birçok İranlı için Rusça'nın öğrenilmesi en zor dillerden biri olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

"İŞ SAHASI YARATMAK ZORUNDASINIZ"

Bununla birlikte Dr. Shojaie, İran'da Rusça'nın ve Rusya'da Farsça'nın ikinci dil olarak geliştirilmesinin sadece politik ve diplomatik alanda kalmaması gerektiğini belirtti. Buna göre işbirliği bilimsel, teknolojik ve ticari alanda ilerletilmeli. Bu da Rus şirketlerin İran'da çalışmaya başlaması anlamına geliyor. Aynı şekilde İran şirketleri de Rusya'da eşdeğer düzeyde çalışmalı. Bu da her iki taraf için her iki dilin uzmanlarını gerektirecek. Böylesi bir çalışma yapılmazsa hem Rusça'nın hem de Farsça'nın yaygınlaşması zor. İran ve Rusya'nın iş sahalarında talep arzı geçmediği sürece ve uzmanlara yeterli talep duyulmazsa bu toplumda yorgunluğa sebep olur. Geleceğin iş alanında Rusça için umut görülmezse İranlılar arasında ilgi de azalır diye yorumda bulundu.

"KÜLTÜREL FARKLILIKLAR AŞILMALI"

Akademisyen Dr. Shojaie'ye göre İran kafa yapısını anlamak önemli. "Bugün 1000 İralı aileden sadece biri çocuklarına İngilizce yerine Rusça öğretmeye hazır. Toplumlar arasındaki halen var olan kültürel farklılığı aşmak gerekmektedir. Rus insanını tanıyan İranlı aileler ancak bu şekilde çocuklarını Rusça dil sınıflarına gönderirler” diye ekledi.

Haber Ara