Dolar

32,5064

Euro

34,9406

Altın

2.434,17

Bist

9.716,77

İran, IKBY'ye vizeyi kaldırdı

İran'ın Süleymaniye Konsolosu Sadullah Mesudiyan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi vatandaşlarından artık vize ücreti alınmayacağını söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-31 15:45:43

İran, IKBY'ye vizeyi kaldırdı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Süleymaniye'de basın açıklaması yapan İran'ın Süleymaniye Konsolosu Sadullah Mesudiyan, ücretsiz vize kararının Irak hükümetiyle yapılan müzakereler sonucunda alındığını belirtti.

TEKLİF IRAK'TAN GELDİ

Mesudiyan, "Irak ile yaptığımız anlaşmaya göre vizenin mutlaka alınması gerekiyor ancak İran'a vize için hiç bir ücret ödenmeyecek" dedi.

İranlı yetkili ayrıca, "Irak Hükümeti ile yaptığımız görüşmelerde, Irak'ın da benzer bir karar alarak İran vatandaşlarından vize ücreti almamaları konusundaki talebimizi ilettik" ifadelerini kullandı.

Açıklamada ücretsiz vize uygulama fikrinin İran'a ait olduğu vurgulandı.

66_7

IRAK'TA İRAN ETKİSİ

Özellikle 2003 ABD işgalinin ardından Saddam Hüseyin ve destekçileriyle birlikte hedef olan Sünni nüfus ve yapılanmaların etkisi azalırken, Şiilerin siyasetteki etkisinin arttığı Irak, İran'ın yayılma politikasının etkisi altında kalmaya devam ediyor. 2014 yılında IŞİD'in ortaya çıkmasıyla birlikte İran, Irak'ta oluşturduğu ve desteklediği Haşdi Şabi güçleriyle yalnızca siyasi alanda değil, sahada da etkili olmayı sürdürüyor. 

Irak Meclis Başkanı Muhammed El Halbusi, 29 Mart'ta Washington ziyareti kapsamında ABD Barış Enstitüsü'nde yaptığı açıklamada İran'ın Irak'ın içişlerine karışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş, İran'ın da birçok başka ülke gibi kendi menfaatleri için Irak'ın içişlerine karıştığını söylemişti. Tıpkı Türkiye ile olduğu gibi İran ile de herhangi bir sorun yaşamak istemediklerini ifade eden Irak Meclis Başkanı, ülkesinin halen enerji konusunda İran'a bağımlı olduğunu belirtmişti.

Halbusi, Şii milis grubu Haşdi Şabi'yi de "Irak'taki en yüksek dini fetvaya yanıt vermiş bir gönüllü bir grup" olarak nitelendirmişti. Irak ordusunun ülkede tek komuta oluşturmak için çalıştığını ifade eden Halbusi, Şii milisler konusunun güvenlikten ziyade siyasi bir sorun olduğunu savundu. Halbusi, "Ordu, her ilde olacak şekilde Haşdi Şabi'nin yapısını tekrar düzenlemeye çalışıyor. Haşdi Şabi federal silahlı kuvvetlerce desteklenecek" dedi. Haşdi Şabi, IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyon tarafından da desteklenmiş, Ekim 2016 - Temmuz 2017 arasında yürütülen operasyon kapsamında Irak Ordusu'nun altında operasyona dahil edilmişti. Milis gücü operasyon sırasında kullandıkları araçlara hem Şii semboller hem Irak bayrakları yerleştirmiş şekilde görüntülenmişti.

77_2

 

 

Haber Ara