Dolar

32,6101

Euro

34,9150

Altın

2.508,08

Bist

9.524,59

İran İçişleri Bakanı'na öldürülen göstericiler soruldu: Ayaklarına da ateş edildi

İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli'nin, ülkede geçen ay düzenlenen benzin zammı protestolarında bazı göstericilerin başlarından vurularak öldürülmelerine ilişkin bir soruya 'Ayaklarına da ateş edildi' cevabını vermesi tartışılıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-17 16:31:55

İran İçişleri Bakanı'na öldürülen göstericiler soruldu: Ayaklarına da ateş edildi

Emtedad Telegram sayfasına konuşan Tahran Milletvekili Mahmud Sadıki, "İran Meclisi'nde benzin zammı sonrası düzenlenen gösterilere polisin müdahalesinin değerlendirildiği bir komisyon toplantısında, 'Göstericileri başlarından vurmak yerine ayaklarından veya bel altından vurma imkanı yok muydu?' sorusunu, Rahmani Fazli'nin rahat tavırlarıyla, 'Ayaklarına da ateş edildi.' yanıtını vermesi komisyon üyelerinin tepkilerine yol açtı" dedi.

"BU NASIL BİR CEVAP?"

İran makamlarının, gösterileri 48 saatte durdurmalarından övgüyle bahsetmelerini eleştiren Sadıki, "Bu nasıl bir cevaptır. Bu ikna edici bir cevap mı? 48 saatte nasıl durdurdunuz? Bu kadar ateş edilerek insanların öldürülmesi marifet mi?" ifadelerini kullandı.

ÖLÜ ve YARALILAR HAKKINDA RESMİ AÇIKLAMA YOK

Tahran yönetiminin ekonomi kaynaklı bir olayı güvenlik sorunu haline getirdiğini söyleyen Sadıki, ilgili makamların olayın üzerinden bir ay geçmesine rağmen ölü ve yaralılar hakkında henüz resmi açıklama yapmamalarına da tepki gösterdi.

RESMİ AÇIKLAMA YAPILMAZSA ÖZEL BİR KOMİSYON KURACAĞIZ

Sadıki, bu konuda resmi açıklama yapılmaması durumunda Meclis'te özel bir komisyon kurarak ellerine ulaşan bilgileri kamuoyuyla paylaşacaklarını yineledi.

İRAN'DA PROTESTOLAR

ABD yaptırımlarının da etkisiyle ekonomik açıdan zor günler geçiren İran halkı, 15 Kasım'da Yargı Erki Başkanı, Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanından oluşan Ekonomi Koordinasyon Yüksek Konseyinin kararıyla benzin fiyatının 1000 tümenden 3 bin tümene çıktığının açıklanmasının ardından protestolara başlamıştı.

AF ÖRGÜTÜ'NDEN AÇIKLAMA

Ülkenin birçok kentinde 3 gün süren gösterilerde kamu binaları, bankalar, benzin istasyonları tahrip edilmiş, marketler yağmalanmıştı. Gösterilerdeki ölü ve yaralı sayısı hakkında İran makamlarınca resmi bir açıklama yapılmazken, Uluslararası Af Örgütü en az 304 kişinin öldüğünü belirtmişti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, 6 Aralık'ta yaptığı yazılı açıklamada, protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı ve "tutuklulara yapılan muameleden" endişe duyduğunu belirtmişti.

Haber Ara