Dolar

32,3238

Euro

35,1348

Altın

2.305,13

Bist

9.079,97

İran Dışişleri: İsrail'e cevap verilecek

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'in Suriye'ye son saldırısına ilişkin açıklama geldi

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-16 14:59:29

İran Dışişleri: İsrail'e cevap verilecek

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, “Er yada geç İsrail T-4 askeri üssüne saldırısından dolayı gerekli cevabı alacaktır" dedi.

Tasnim Haber Ajansı'nın aktardığına göre bugün açıklamalarda bulunan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, İsrail'in 9 Nisan'da Suriye'nin Humus kentinde bulunan Tayfur hava üssüne yönelik saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Kasımi açıklamasında  “Er yada geç İsrail T-4 askeri üssüne saldırısından dolayı gerekli cevabı alacaktır" dedi.

2018-04-16_15h07_10

7 DEVRİM MUHAFIZI ÖLDÜ


Öte yandan bu saldırıda 7 Devrim Muhafızı askerinin öldüğü duyurulmuştu.

NE OLMUŞTU?

Suriye'nin Humus şehrindeki Tayfur hava üssüne dün saldırı düzenlenmişti. Saldırıyı kimin yaptığı ilk etapta anlaşılamamış fakat kısa süre sonra Rusya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama gelmişti.

Bakanlık açıklamasında, saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini belirterek "Suriye'nin merkezinde yer alan T-4 ismiyle de anılan Tayfur askeri havaalanını iki İsrail savaş uçağı vurdu. Lübnan hava sahasından 8 füze atıldı, 5'i önlendi" dedi.

Bunun öncesinde Lübnan merkezli Al Mayadeen televizyon kanalı, füzelerin Akdeniz'den atıldığını ve Lübnan üzerinden geçerek Suriye'ye düştüğünü belirtmişti.

SALDIRI SONRASI YAŞANAN POLEMİKLER

Hizbullah'ın yayın organı El Mayadin'in haberine göre Hamaney'in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti "Saldırı yanıtsız kalmayacak" demişti. Bunun üzerine İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada 1939-1945 yıllarında hayatını kaybeden Yahudilerden söz eden Netanyahu, "İsrail'in siyasetini üç cümleyle özetleyeyim: Saldırıya karşı hücum, savunma ve caydırma için saldırı ile İsrail'i yok etme tehdidinde bulunan herkese saldırı" ifadesini kullanmıştı. Netanyahu, İran'ın hem İsrail'i hem de tüm dünyayı tehdit ettiğini öne sürerek, "İran yöneticilerine bir mesajım var: İsrail'in kararlığını test etmeyin" değerlendirmesinde bulunmuştu. Ayrıca Jerusalem Post gazetesi, isimleri açıklanmayan İsrailli askeri yetkililerin, "İran, Suriye topraklarını kullanarak İsrail'e saldırırsa bunun bedelini Esed rejimi öder" şeklinde konuştuğunu yazmıştı.

İSRAİL'İN ÖNCEKİ SALDIRISI

İsrail ordusu geçtiğimiz Şubat ayında üsse yönelik bir saldırı gerçekleştirmişti. Dünkü saldırıda Rus haber ajansı Sputnik, ulaştığını belirttiği İsrail ordu yetkililerinin konuyla ilgili bilgi vermeyi reddettiğini belirtmişti.

İSRAİL'İN SURİYE POLİTİKASI

İsrail, Suriye'de savaşın başından beri "asla kabul etme ama red de etme" çerçevesinde hareket ediyor. Bu sebeple ülkenin adı geçtiği herhangi bir saldırı ya da olay ne kabul ediliyor ne de reddediliyor.

Haber Ara