Dolar

32,5181

Euro

34,7540

Altın

2.491,00

Bist

9.524,59

İran Dışişleri Bakanı Zarif: 'Beyaz Saray'da oturan bizim için önemsiz”

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif yaptığı açıklamada, Tahran'ın 2015 nükleer anlaşmasını yeniden müzakere etme planının olmadığını söyleyerek, Washington'un anlaşmaya 'koşulsuz' dönmesi gerektiğini vurguladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-21 23:09:43

İran Dışişleri Bakanı Zarif: 'Beyaz Saray'da oturan bizim için önemsiz”

İran Dışişleri Bakanı Zarif: "Beyaz Saray'da oturan bizim için önemsiz”

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif yaptığı açıklamada, Tahran'ın 2015 nükleer anlaşmasını yeniden müzakere etme planının olmadığını söyleyerek, Washington'un anlaşmaya "koşulsuz" dönmesi gerektiğini vurguladı.

Online olarak verdiği röportajda Dış İlişkiler Konseyi'ne konuşan Zarif, Donald Trump'ın 2018'de bozduğu nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma ihtimali de dahil olmak üzere çok çeşitli başlıklar üzerinde durdu.

“Önce ABD'nin kendisi temize çıkmalı”

Joe Biden, yaklaşan Kasım seçimlerinde ABD başkanlığını kazanırsa İran'ın nasıl tepki vereceği sorusuna Zarif, Tahran'ın ABD'nin iç siyasetiyle değil, Washington'un politikalarıyla ilgilendiğini söyledi.

2015 yılında ABD ile anlaşma imzalandığında Barack Obama'nın başkan yardımcısı olarak görev yapan Biden, İran'ın düzenlemelerine tam olarak uyması halinde anlaşmayı yeniden kabul edeceğine söz vermişti.

Zarif, anlaşmayı ihlal eden İran değil ABD olduğu için Washington'un Tahran'a olan güveni yeniden tesis etme sorumluluğunu taşıdığını söyledi. ABD'nin anlaşmaya dönmeden önce İran'a karşı işlenen hataları gidermesi gerektiğini hatırlatarak şöyle dedi;

"ABD önce temize çıkmalı, birlikte hareket etmeli, uluslararası topluluğun yasal bir üyesi olmak için geri gelmeli, yükümlülüklerini yerine getirmeli ve ardından anlaşmanın geri kalanı hakkında konuşmalıdır." 

"Beyaz Saray'da oturan bizim için önemsiz”

Dışişleri bakanı, Trump'ın Obama'yı sevmediği için anlaşmadan ayrıldığını öne sürdü ve Tahran için önemli olanın Washington'daki siyaset değil, ABD hükümetinin davranışları olduğunu sözlerine ekledi.

Zarif, "Beyaz Saray'da oturan bizim için önemsiz. Bizim için önemli olan nasıl davrandıklarıdır ve ABD uluslararası toplumda aşırı, sorumsuz, tehlikeli bir şekilde davranıyor” diyen Zarif, "Bu anlaşmaya bağlılığını bir daha ihlal etmeyeceğini, anlaşma kapsamı dışında talepte bulunmayacağını, İran'a zararları tazmin edeceğini göstermesi gereken ABD bence. ABD yaptırımlarının neden olduğu zararların milyarlarca dolarlık rakamları oldu" şeklinde konuştu.

İran nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etmeyecek

Resmi adıyla Ortak Kapsamlı Eylem Planı olarak bilinen anlaşma uyarınca İran, ekonomisine yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını frenlemeyi kabul etmişti.

Trump yönetimi, ABD'yi Mayıs 2018'de tek taraflı olarak anlaşmadan çektiğinden beri, İran ekonomisinin petrol ihracatı da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerine yaptırımları yeniden uygulamaya koydu.

Zarif, İran'ın görüşmelere karşı çıkmamasına karşın, "halihazırda müzakere ettiklerimizi yeniden müzakere etmeyeceklerini" söyledi.

Zarif, "İran'a verilen zararlar yanlıştı. Koşulsuz düzeltilmesi gerekiyor. Hiç kimse kendi sözlerini yerine getirmek için şartlar koyacak durumda değil. ABD iyi bir anlaşma elde etmek için elinden geleni yaptı. Ve aday Biden'in başkan yardımcısı olduğu önceki yönetim bunun iyi bir anlaşma olduğuna inanıyordu. Şimdi, bir anlaşma yapmayacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: Middle East Eye

Haber Ara