Dolar

32,5020

Euro

34,9626

Altın

2.430,06

Bist

9.807,13

İran Devrim Muhafızlarına yeni komutan: Hüseyin Selami

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran Devrim Muhafızları başkomutanlığına yardımcısı görevindeki Hüseyin Selami’yi atadı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-22 13:02:42

İran Devrim Muhafızlarına yeni komutan: Hüseyin Selami

TIMETURK | ÇEVİRİ

Dokuz yıldır İran Devrim Muhafızlarının komutan yardımcılığını yürüten Hüseyin Selami, 1980-88 İran-Irak Savaşı'nda savaştı ve muhafızların hava gücünü yönetti. Hamaney'in göreve değişim kararı ise ABD'nin Devrim Muhafızları “yabancı terörist örgütler” listesine almasının ardından geldi.

DOKUZ YIL KOMUTAN YARDIMCILIĞI YAPTI

İsrail ve ABD'ye karşı sert açıklamalarıyla tanınan Selami'nin göreve getirilme sebebi belirtilmedi. Selami'nin görevi devralacağı kişiyse 2007'den beri aynı görevi yürüten Muhammed Ali Caferi.

ABD Başkanı Donald Trump 8 Nisan'da İran Devrim Muhafızları'nı terörist bir örgüt olarak nitelendirdi ve 15 Nisan'da kararı resmileştirdi. Buna karşın Tahran ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nı (CENTCOM) terörist örgüt ve ABD'yi de terörün sponsor devlet ilan etti.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI DEVASA BİR GÜCE HÜKMEDİYOR

13 Nisan'da ise Selami İran'ın yarı resmi Tasnim Haber Ajansı'na konuşarak kendisi ve devrim Muhafızları'nın Washington tarafından terörist örgüt ilan edilmelerinden gurur duyduklarını dile getirdi.

Hava, kara ve deniz kuvvetleriyle 125 bin kişilik bir orduya sahip olan muhafızlar dindar gönüllü yarı askeri güç olan Besic kuvvetine hükmediyor. Aynı zamanda İran'ın füze ve nükleer programını da kontrol ediyor. Muhafızların denizaşırı gücü Kudüs kuvvetleri ise İran'ın bölgede vekalet savaşını yürütüyor.

Kaynak: Kaynak: Middle East Eye

Haber Ara