Dolar

32,3271

Euro

35,0620

Altın

2.297,63

Bist

9.008,28

İran’dan Türkiye’ye teşekkür

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif: 'Salgında İran halkına verdiği destek için Türkiye'ye teşekkür ediyorum'

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-15 13:47:33

İran’dan Türkiye’ye teşekkür

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul Dolmabahçe'de İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile görüşmesinin ardından ortak açıklama yaptı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de, hem hava yoluyla hem de kara yollarıyla iki ülke arasındaki seyahatlerin yeniden başlamasını umduğunu söyledi.

Zarif, "Salgında İran halkına verdiği destek için Türkiye'ye teşekkür ediyorum." dedi.

"LİBYA'DA TÜRKİYE İLE AYNI BAKIŞ AÇISINA SAHİBİZ"

ABD yaptırımlarına ve Libya konusuna ilişkin konuşan İranlı bakan, "Türkiye, ABD'nin ambargosuna karşı bizim yanımızda oldu. Libya konusunda İran ve Türkiye aynı bakış açısına sahip." ifadelerini kullandı.

Zarif'in açıklamalarından notlar:

"Koronavirüs sürecinde yakınlarını kaybeden ailelere başsağlığı diliyorum. Türkiye'nin işbirliği, dostluğu ve İran halkının yanında olmasına çok teşekkür ediyorum. İran halkı bu pandeminin ilk kurbanlarını veren millettir. Biz Türkiye ile birlikte bilimsel ve tıbbi anlamda bu konuyla ilgili işbirliği yapmaya hazırız.

ABD, pandemiye karşılık İran halkını zor duruma düşürmek için ambargolarını daha da sıklaştırdı. Birkaç ay, pandemiden dolayı yüz yüze görüşmeler azaldı. İran'da şöyle bir duygu oluştu. Bu diyalogları bir an önce gerçekleştirmeliyiz.

Bugün bir anlaşma imzaladık. Özellikle diplomatik taşınmazlarla ilgili on yıllardır süregelen bir sorunu çözmüş olacağız. Sınırların yeniden açılmasıyla ilgili konuştuk. Birkaç gün önce kara ve ticari yollar açıldı.

"SAYIN ERDOĞAN'IN ZİYARETİYLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRECEĞİZ"

Enerji ve doğalgaz konusu hakkında konuştuk. Türkiye'nin çabalarıyla bu ay sonuna kadar İran doğalgazının akışı yeniden başlayacak. Sayın Erdoğan'ın İran'ı ziyaretiyle ve iki ülke arasındaki stratejik iş birliğiyle ilişkilerimizi geliştireceğiz.

İran, yakın gelecekte bir videokonferans yoluyla Suriye konulu bir toplantıyı gerçekleştirecek. Koşullar elverişli hale geldiğinde üç ülke oturup, Suriye'de kalıcı barış için bir toplantı düzenleyeceğiz.

LİBYA'NIN MEŞRU HÜKÜMETİNE VURGU

Afganistan'la ilgili konu şu. Afganistan konusundaki gelişmelere Türkiye'den bir hassasiyet var. Bu konuda çok memnun oldum. Yemen'deki savaşın bir an önce bitmesi gerektiğini vurguladık. 2014 Nisan'dan itibaren, biz ve Türkiye her zaman Yemen'de kalıcı barış yanlısı olmuştur.

Libya'da da İran ve Türkiye aynı bakış açılarına sahiptir. Umarız oradaki meşru hükümet sorunları çözüme kavuşturur. Bölgemiz terörizmle mücadele konusunda birlikte hareket edersek daha başarılı olacaktır."

Haber Ara