Dolar

32,5104

Euro

34,9524

Altın

2.439,45

Bist

9.716,77

İran’dan Sünni din adamlarına idam kararı

İran 27 Sünni din alimini idam kararı aldı. İdamların her an gerçekleştirilebileceği aktarılıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-02 20:17:49

İran’dan Sünni din adamlarına idam kararı

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

İran 27 Sünni din alimini idam kararı aldı. İdamların her an gerçekleştirilebileceği aktarılıyor. İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'nın aktardığı haberde idamların Tahran'ın kuzey batısındaki Recai Şehr hapishanesinde gerçekleştirilmesi bekleniyor. Geçtiğimiz haftalarda Rajai Şehr hapishanesinin 10. bölümünün 4 koğuşunda bulunan tutuklular başka koğuşlara nakledilmiş sadece ölüm cezasına çarptırılmış olan mahkumlar bahsi geçen koğuşta bırakılmıştır.

Geçen hafta hapishanede bulunan Sünni siyasi tutsaklar “Son Haykırış” başlıklı bir mektup yayınlamış ve kitlesel idamların gerçekleşebileceğine dair uyarıda bulunmuştu. Sünni tutuklular mektupta “İran rejiminin son senelerde çok sayıda Sünni genci idam etti. Şimdi ise Reca-i Şehr hapishanesinde ölüm hücrelerinde geriye kalan Sünni tutukluları idam etmek istiyorlar” açıklamasında bulundu. İran'ın bölgesel ve dini rakibi Suudi Arabistan'ın aralarında Şii lider Nimr el Nimr'in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesi bazı analistler tarafından Riyad'ın Tahran ile arasındaki çekişmeyi tırmandırmak niyetinde olduğu olarak yorumlanıyor.

İran Yüksek Mahkemesi tarafından idamına karar verilen 27 Sünni din alimlerinden bazılarının isimleri şöyle:

Kave Veysi, Behruz Şanzeri, Talip Mekki, Şehram Ahmedi,Kave Şerifi, Areş Şerifi, Keyvan Mumini, Berzan Nasrallah, Alem Bermaşeti, İdris el Nueymi, Ahmed Nasiri, Mirzad Hunercu, Seyyid Şahu İbrahimi, Mehmed Rahimi, Behmen Rahimi, Muhtar Rahimi, Mehmed Garibi, Ferşid Nasıri, Mehmed Keyvan Kerimi, Emced Salihi, Amid Bivend, Ali Mücahid, Hikmet Şerifi, Ömer Abdullah, Amid Mahmudi

Aslı middleeasteye'de yer alan haber Melahat Kemal tarafından Timetürk için çevrilmiştir.

Haber Ara