Dolar

32,3264

Euro

35,0746

Altın

2.300,17

Bist

8.994,25

İran’dan Maliki’ye büyük ilgi

Maliki, İran'da üst düzey bir protokolle ağırlandı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-17 15:25:25

İran’dan Maliki’ye büyük ilgi

Irak'ta Başbakan Haydar el-İbadi'nin kararı ve meclis onayıyla makamı hükümsüz kılınan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki, İran'da cumhurbaşkanı yardımcıları için uygulanan protokolle ağırlandı. "Dünya Ehl-i Beyt Cemiyeti" toplantısına katılmak için cuma günü İran'ın başkenti Tahran'a giden Maliki'ye, İran hükümeti tarafından cumhurbaşkanı yardımcısı protokolü uygulandı.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın da Irak'ta Dava Partisi Genel Başkanlığı dışında bir sıfatı bulunmayan Maliki için Cumhurbaşkanı Yardımcısı unvanı kullanması dikkati çekti. Irak'ta başbakanlık da yapan Nuri el-Maliki, görev yaptığı dönemde mezhep çatışmalarını alevlendirmekle suçlanıyordu. Maliki yönetimi sırasında üst üste gelen askeri başarısızlıklar ve hem hükümet kadroları içinde hem de orduda Şiilerin kayırıldığı iddialarının artması sonucu, başından beri Maliki'ye destek veren İran'ın da desteğiyle Eylül 2014'te Başbakanlık görevini Haydar el-İbadi devralmıştı. Nuri el-Maliki ise Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un yardımcılığına atanmıştı.

Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin 9 Ağustos Pazar günü açıkladığı, 11 Ağustos Salı günü meclisten oy birliğiyle geçen reform paketine göre üç cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve üç başbakan yardımcılığı koltukları lağvedilmiş, ülkede geçmişteki yolsuzluk iddialarını araştıracak bir komite kurulması, yolsuzlukla suçlanan yetkililere yurt dışı seyahat yasağı konulması kararlaştırılmıştı.

Haber Ara