Dolar

32,5065

Euro

34,5753

Altın

2.492,73

Bist

9.548,09

İran’dan Lübnan’a: Suudi Arabistan yoksa biz varız

Lübnanlı siyasi analist Suudi Arabistan’ın Lübnan’a askeri yardımı kesmesinin Beyrut’un İran’ın askeri yardım teklifini kabul etmesi için büyük bir fırsat olarak değerlendirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-22 18:30:28

İran’dan Lübnan’a: Suudi Arabistan yoksa biz varız

TIMETURK I HABER MERKEZİ

Lübnan'ın önde gelen siyasi analistlerinden ve Lübnan ordusundan emekli General Amin Hotait İran'ın yarı resmi yayın organı Tasnim Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Suudi Arabistan'ın Lübnan'a vereceği askeri yardımdan vazgeçmesinin Beyrut için İran'ın askeri yardım teklifini kabul etmek üzere önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan geçtiğimiz Cuma günü, Hizbullah'ın Suriye'de Esed rejiminin yanında savaşmasını protesto etmek amacıyla Lübnan'a yapmayı planladığı 3 milyar dolar değerindeki askeri yardımı yapmaktan vazgeçtiğini açıkladı.

Lübnan Savunma Bakanı Samir Moqbel, bu durumda İran'ın Lübnan ordusunu silahlandırma girişimine olumlu yanıt verme ihtimallerinin arttığını belirtti.

Bakan Moqbel, Lübnan hükümetine siyasi bir hamlede bulunarak Lübnan ordusunu ‘terörist' tehditlere karşı silahlandırma şansını kaçırmamaları çağrısında bulundu.

Suudi destekli 14 Mart koalisyonu üyeleri ise Lübnan hükümetine İran tarafından teklif edilen yardımı kabul etmemeleri yönünde baskı uyguluyor.
2014 yılının Ekim ayında İran Savunma Bakanı Hüseyin Dekhan, Lübnan'a ülkenin ‘teröristler'le mücadelesinde kullanılmak üzere askeri malzeme hibe etmeye hazırlandıklarını açıkladı.

İran Savunma Bakanı silahların Beyrut'un talebi üzerine Lübnan ordusuna teslim edileceğini söyledi.

Bakan ayrıca Lübnan'ın bölgesel güvenlik açısından etkili bir ülke olduğunu söyleyerek bu ülkenin İran'ın dış siyaset ajandasında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Bakan ayrıca Lübnan halkına, hükümetine ve ordusuna verdikleri desteğin sebebinin bu önemli konumdan kaynaklandığını ekledi.

Lübnan Savunma Bakanı Moqbel, İran'ın Lübnan ordusuna vereceği hibenin “şartsız” olduğunu söyledi ancak silahların teslimatı için öncelikle parlamentonun gerekli hukuki işlemleri tamamlaması gerektiğini belirtti.

Aslı Middle Tasnim News'de yayınlanan bu makale Melahat Kemal tarafından Timetürk için Türkçe'ye çevrilmiştir.

Haber Ara