Dolar

32,5292

Euro

34,8476

Altın

2.430,46

Bist

9.645,02

İran'daki IŞİD saldırılarında gözden kaçırılmaması gerekenler

Hürriyet yazarı Verda Özer, İran'da IŞİD'in gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-10 15:59:39

İran'daki IŞİD saldırılarında gözden kaçırılmaması gerekenler

TIMETURK | HABER MEREZİ

Özer, "Kriz gitgide büyüyor" başlığını verdiği yazısında "DEAŞ'ın Tahran eylemlerinin arkasında Suudi Arabistan mı var? Ve bu saldırı Katar-Körfez kriziyle bağlantılı mı?" diye sordu. 

Özer şöyle devam etti:

HATIRLANMASI GEREKENLER

DEAŞ'ın Tahran eylemlerinin arkasında Suudi Arabistan mı var? Ve bu saldırı Katar-Körfez kriziyle bağlantılı mı? Ama saldırıların ardında Suudi Arabistan'ın olduğu hükmüne varmadan önce, şunu hatırlamak gerek:

Engellenen IŞİD saldırıları: Tahran yönetimi bundan tam 1 ay önce DEAŞ'ın kritik bir eylemini engellediğini açıklamıştı. Yani her ne kadar bu DEAŞ'ın İran'a ilk saldırısı olsa da daha önce defalarca teşebbüsleri engellenmiş.

Örgüte kazandırılan İranlı Sünniler: Bununla birlikte, DEAŞ'ın binlerce Sünni İran vatandaşı topladığına dair istihbarat raporları var. Özellikle de rejimin bastırdığı Sünnileri. Hakeza bu saldırıları yapan DEAŞ'lıların hepsi de İran vatandaşı.

Meclis saldırısında içeriden yardım alınmış olabilir: DEAŞ'ın İran Meclisi'nin içine girerek yaptığı bu eylem, 2-3 gün içinde planlanmış olamaz. Bunun “içeriden” bir destek, koordinasyon ve altyapı gerektirdiği aşikâr.

ZAMANLAMA MANİDAR

Bu zamanı seçmesi ise 2 bakımdan anlamlı. 1.si, DEAŞ Suriye ve Irak'taki iki kalesini, yani Rakka ve Musul'u kaybetmek üzere. Bu yüzden hem kendi tabanına hem dünyaya “yıkılmadım ayaktayım” mesajı veriyor. Zaten DEAŞ Meclis'teki saldırıyı kendi web sitesinden canlı yayınlarken bir DEAŞ'lının “bizi yenemeyeceksiniz!” diye haykırması da bundan. 2.si, bu krizi tırmandırmak üzere DEAŞ'ı İran'a saldırması için elbette bir güç yönlendirmiş olabilir. Ancak böyle olsa da  bu güç kimdir şu anda bilinmiyor.

MEZHEPÇİLİK ARTAR SAVAŞLAR UZAR

PEKİ bu saldırı Şii-Sünni çatışmasını körükler mi? Yani İran-Suudi kavgasını. Elbette körükler. İran asıllı, ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Ortadoğu Enstitüsü'nde direktör olan Randa Slim'le konuşuyorum. Slim, ABD'nin Ortadoğu'da “gayriresmi diplomasisi”ni yürüten isimlerden.

Bu iki fil, yani İran ve Suudi Arabistan kapışınca tüm bölge çok acı çeker. Bu hep böyle oldu” diyor. İkisinin yıllardır Suriye ve Yemen'de sürdürdüğü “vekalet savaşının” iyice kızışmasını bekliyor. Hele ki Trump'ın Suudilere tam destek çıktığını düşünecek olursak... Bunun Irak savaşını da uzatacağı muhakkak. Zaten Suudi Arabistan'ın asıl hedefi de İran'ın en etkili güç haline geldiği Irak ve Suriye'deki nüfuzunu kırmak. Ancak bu iki ülkeye en çok yatırımı yapmış olan İran, elinden geleni ardına koymayacaktır.

Haber Ara