Dolar

32,5082

Euro

34,5613

Altın

2.493,58

Bist

9.548,09

'İran'da Türkmenler, Sünni oldukları için baskıya maruz kalıyor'

İran'daki milliyetlerin durumunun konuşulduğu konferansta Türkmenler adına Aktivist Abdurrahman Deveci söz aldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-26 23:03:23

'İran'da Türkmenler, Sünni oldukları için baskıya maruz kalıyor'

AA'nın haberine göre Türkmenlerin tarih boyunca ülkenin kaderinde başrol oynayan etnik bir grup olduğunu belirten Deveci, Türkmenlerin İran'da baskıya maruz kaldıklarını söyleyerek, "Türkmenler, günümüzde Türk oldukları ve Sünni mezhebine inandıkları için sert baskıya maruz kalmaktalar" ifadelerini kullandı.

Türkmenlerin ana dillerinden yoksun durumda olduğunu dile getiren Deveci, "Kendi kendilerine kültürel aktiviteler düzenleseler de Türkmenler, hükümet ve Fars aktivistler tarafından ayrılıkçı olarak niteleniyor." diye konuştu.

Ülkedeki reformcu çevrelerin her seçimden önce Türkmenlere çeşitli vaatlerde bulunduğunu hatırlatan Deveci, seçimden sonra bu vaatlerin yerine getirilmediğini belirtti ve "Türkmenlerin, artık ne devlete ne de diğer etnik gruplara inancı kalmadı" dedi.

Amerikanın Sesi muhabirlerinden Ali Rıza Kulunçlu da ülkedeki eşitsizliğin ve ön yargıların Fars olmayan toplumlarda daha derin olduğunu söyledi.

İran'daki hakim yapının, Türkleri kendi kimliklerinden uzaklaşmaya zorladığını öne süren Kulunçlu, İran yönetiminin aynı tutumu ülkedeki Araplar için de izlediğine dikkati çekti.

Haber Ara