Dolar

32,4918

Euro

34,9825

Altın

2.433,57

Bist

9.716,77

Iran'da sokak kopekleri barinagi

Iran'da sokak kopekleri barinagi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-17 14:05:42

Iran'da sokak kopekleri barinagi
Vefa Hayvan Koruma Barınağı Müdürü Ali Sinayi, "Hedefimiz yaralı hayvanlara barınak sağlamak. İran'da hayvanları koruyacak bir yasa bulunmadığı için sokak köpeklerine bakılmıyor. Bu tür hayvanların barındırılmasıyla ilgili devletin hiç bir yardımı bulunmuyor" dedi.

İran'da Sokak hayvanlarını koruma yasasının bulunmadığını belirten Sinayi, ülkede sokak hayvanlarının kötü muameleye maruz kaldıklarını söyledi.

Sinayi, "Vefa Hayvan Koruma Barınağı, İran'da yaralı hayvanlar için kurulan ilk barınaktır. Burada sakat ve yaralı hayvanların tedavisini yapıyor, talep edilmesi halinde tedavisi tamamlanan hayvanları, hayvan severlere veriyoruz" ifadelerini kullandı.

"Hedefimiz yaralı hayvanlara barınak sağlamaktır" diyen Sinayi, "İran'da hayvanları koruyacak bir yasa bulunmadığı için sokak köpeklerine bakılmıyor. Burası tamamen gönüllü insanların desteğiyle ayakta duruyor. Bu tür hayvanların barındırılmasıyla ilgili devletin hiç bir yardımı bulunmuyor" şeklinde konuştu.

Koruma, temizlik, yiyecek hazırlama, malzeme satın alma ve sağlık alanlarında barınakta tam gün çalışan 8 görevlinin bulunduğunu belirten Sinayi, "Sokak hayvanlarının korunması ve bizim yaptığımız çalışmaya benzer faaliyetlerin yapılması için yerel idarelerle irtibata geçiyoruz. Tatil günlerinde insanlar buraya geliyor, temizlik, hayvanların tedavisi ve yemeklerinin verilmesi gibi konularda yardımcı oluyorlar" şeklinde kaydetti.

- İtlaf edilmek üzereyken kurtarıldılar

Tahran Belediyesi tarafından itlaf edilmeye götürülen iki pikap dolusu sokak köpeğini yetkililerin elinden kurtardığını dile getiren hayvan bakıcı gönüllüsü Meryem Telayi, "Maalesef, toplumumuzun köpek ve kediye bakış açısı nedeniyle bu hayvan türleri çok eziyet görüyor. Bu konuda şahit olduğumuz manzaraların dünyanın başka bir yerinde olabileceğini düşünmüyorum. Bazı hayvanlar, bacağı kırık veya kopuk getiriliyor. İnanılır gibi değil. Bu eziyeti hayvanlara nasıl yapıyorlar? dedi.

Tüm masrafları hayvan severler tarafından karşılanan Vefa Hayvan Koruma Barınağı'nda yaklaşık 700 sokak köpeği bulunuyor. Barınağa gönüllülerin verdiği destekten söz eden Telayi şunları söyledi:

"Bazı gönüllülerimiz, vakitlerini buraya seferber ediyor. Barınağın birçok işi gönüllüler tarafından yapılıyor. Bu barınak sadece insanların gönüllü yardımlarıyla ayakta duruyor. Eğer insanların yardımı kesilirse buradaki faaliyetin devam etmesi mümkün değil. 700 hayvanın yemeklerini hazırlamak, sağlık sorunlarını gidermek ve günden güne artan hayvan sayısına göre barınağı geliştirmek hiç de kolay olmuyor. Biz insanları, hayvanlara, biraz daha merhametle yaklaşmaya çağırıyoruz. Hayvanların yaşam alanlarında olmasını istemeyenler buraya getirsinler. Biz yardımcı oluruz. Hayvan da Allah'ın yarattığı bir varlık. Onların da yaşamaya hakları var biz buna uğraşıyoruz".

İranlı bir hayvan sever tarafından arazisi bağışlanan barınak, 3 bin metre kare üzerine kurulmuş ve 12 yıldan bu yana faaliyet gösteren barınak, Tahran-Kazvin yolunun 80'inci kilometresinde Kereç kentine bağlı Heştgird İlçesinde bulunuyor.



Haber Ara