Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İran'da siyasi tartışmalar

İran'ın önde gelen din adamları, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Ehli Beyt imamlarıyla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi- İran Meclisi İsfahan Milletvekili Salik, 23 milletvekilinin imzasının yer aldığı mektubunda, halkın manevi değerleriyle oynanmaması gerektiğini söyledi

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-17 19:13:36

İran'da siyasi tartışmalar
İran'ın önde gelen din adamları, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Ehli Beyt imamlarıyla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.

Tesnim Haber Ajansı'na göre, Kum kentinde konuşan "Ayetullah" Nasır Mekarim Şirazi, Cumhurbaşkanı Ruhani'ye tepki göstererek, "Kırmızı çizgilerimizle işiniz olmasın." dedi.

Ehli Beyt imamlarının Şiiliğe göre masum (hata ve günahtan korunmuş) olduklarına işaret eden Mekarim Şirazi, "Bir şey konuşurken masum imamlardan bahsetmenin gereği ne? Kırmızı çizgilerimizle işiniz olmasın." ifadelerini kullandı.

Yine Alef haber sitesine göre ülkenin bir diğer taklit mercii "Ayetullah" Hüseyin Nuri Hemadani, "masumları eleştirmenin bir anlamı yok" diyerek Ruhani'nin açıklamalarına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Ruhani'nin yersiz bir konuşma gerçekleştirdiğini savunan Hemadani, İran'ın asıl sıkıntısının ekonomik sorunlar olduğunu kaydetti.

"Ayetullah" Misbah Yezdi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Halkın masumları eleştirebileceklerini ve emirlerine itaat etmeyebileceklerini söylüyorlar. Bu sözleri dağların ardından söylemiyorlar. İslam Cumhuriyeti'nin başkentinden söylüyorlar. İmamı Zaman daha bunlardan ne kadar çekecek bilmiyorum?" ifadelerini kullandı.

İran Meclisi İsfahan Milletvekili Ahmed Salik, Cumhurbaşkanı Ruhani'ye yazdığı 23 milletvekilinin imzasının yer aldığı mektubunda, halkın manevi değerleriyle oynanmaması talebinde bulundu.

Mektupta, "Sayın Cumhurbaşkanı, siz tüm yöneticilerin eleştirilebilir olduğunu söylediniz. Şu an ülkemizde masum imam bulunmuyor. Eğer 12'nci İmam (Mehdi) gelirse o zaman da eleştirebilecek mi?" ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, geçen hafta ekonomi bakanlığı çalışanlarıyla bir araya geldiği toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Ruhani'nin sözlerinin çarpıtıldığı belirtildi.

Ruhani'nin konuşmasında, "Masum imamların yönetimde bulundukları dönemlerde halkın görüşlerine ve eleştirilerine açık olduklarını bunun masumiyetlerine eleştiri değil hükümetlerine yapılabilecek bir eleştiri olduğunu" kastettiği ve ilgili açıklamanın bazı yerlerinden kesinti yapılarak siyasi çıkarlar için kullanılmaması gerektiği vurgulandı.

Haber Ara