Dolar

32,6028

Euro

34,8450

Altın

2.495,67

Bist

9.465,90

İran'da salgında 4. dalga endişesi arttı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında dördüncü dalga endişesi yaşanan İran'da bazı ilçeler yeniden en yüksek risk seviyesine çıktı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-13 14:34:01

İran'da salgında 4. dalga endişesi arttı
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında dördüncü dalga endişesi yaşanan İran'da bazı ilçeler yeniden en yüksek risk seviyesine çıktı.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkanlık ettiği Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu toplantısında, salgınla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İran'da bir süredir kırmızı kategoride ilçe bulunmadığının altını çizen Ruhani, "Bugün Huzistan'daki bazı ilçeler kırmızı kategoriye girdi. Ülkedeki bazı ilçeler ise sarıdan turuncu kategorisine dönüştü. Tüm bunlar salgında dördüncü dalganın başlangıcının tehlike alarmı anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Ruhani, 21 Mart'ta başlayacak Nevruz Bayramı'nda ülkenin zorlu bir süreç yaşamaması için halka alınan önlemlere sıkı bir şekilde riayet etme çağrısı yaptı.

Kovid-19'un son bir yılda yeni bir yaşam tarzı getirdiğini kaydeden Ruhani, aşı çalışmaları yaygınlaşsa bile tedbirlere en az bir yıl daha sıkı sıkıya uyulması gerektiğinin altını çizdi.

9 ilçe yeniden kırmızı kategoride 

Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu Sözcüsü Ali Rıza Reisi ise yaptığı açıklamada, yeniden kırmızı kategorisine yükselen 9 ilçenin, salgının en yoğun görüldüğü Huzistan eyaletinde bulunduğunu söyledi.

Reisi, bugün itibarıyla ülke genelinde 39 ilçenin turuncu, 228 ilçenin sarı, 172 ilçenin ise mavi kategoride olduğunu aktardı.

Batı Azerbaycan, Buşehr ve Kazvin eyaletlerinde de vaka sayılarının artış eğiliminde olduğunu belirten Reisi, turuncu kategorideki ilçelerin çoğunun Batı Azerbaycan, Huzistan, Mazenderan ve Gilan eyaletlerine bağlı olduğunu kaydetti.

Söz konusu eyaletlerdeki artış eğiliminin ülke için ciddi bir uyarı olduğunu vurgulayan Reisi, "Sağlık protokollerine riayet ederek hastalığın dördüncü dalgasını önleyeceğimizi umuyorum." dedi.

İran'da salgının üçüncü dalgasının yaşandığı Kasım 2020'de günlük vaka sayılarının 15 bin, can kayıplarının ise 500 sınırına çıkmasının ardından uygulanan yeni kısıtlamalarla vakalar 6 bin sınırına, can kayıpları da 100'ün altına gerilemişti. 

Ülkede bugün 74 kişinin daha Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirmesiyle salgında toplam can kaybı 58 bin 883'e yükseldi.

Haber Ara