Dolar

32,4755

Euro

34,9595

Altın

2.437,68

Bist

9.716,77

İran'da bir Besic komutanı öldürüldü

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Besic Teşkilatı'nın ülkenin güneydoğusundaki Darhovin kırsal bölgesi komutanı Yüzbaşı Abdulhuseyn Muceddemi, evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-22 11:09:27

İran'da bir Besic komutanı öldürüldü

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars'a göre, Muceddemi'nin Şadgan kentine bağlı Darhovin'de bulunan evi sabaha karşı kimliği henüz belirlenemeyen yüzleri maskeli silahlı kişiler tarafından basıldı.

İranlı komutan uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Şadgan Valiliği, saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını ve kamuoyunun bilgilendirileceğini açıkladı.

GÖSTERİCİLER ÖLDÜRMÜŞ OLABİLİR Mİ?

İran'da devam eden gösterilere Devrim Muharızlarıyla birlikte katıldığı ve çok sayıda göstericinin ölümünden sorumlu olduğu belirtilen Besic Milis Güçleri, eylemcilerin tepkisini çekiyor.

Ölü sayısının yüzleri bulduğu değerlendirilirken, Tahrna yönetimi resmi açıklama yapmıyor. 

BESİC MİLİS GÜCÜ

Tam adı 'Besic Direniş Gücü'. 1979'da devrimden hemen sonra Humeyni'nin talimatıyla kurulan milis güçleri İran-Irak savaşına katıldı ve Devrim Muhafızları'nın alt kolu olarak göreve başladı. Muhafızlar gibi onlar da doğrudan dini lidere bağlı. Amaçları devrimin korunması ve yayılması. 18-45 yaş arasındaki İranlıların katılımına açıldı.

Resmi kıyafetleri olmadığı için "sivil kıyafetliler" adıyla anılan milislerin silah taşıma yetkileri yok. Fakat İran tarihinde yargılanan herhangi bir Besic de yok. Kendilerine ait karakolları ve sorgu noktaları olan Besic'ler sokakta yürürken vatandaşlara kimlik sorabiliyor ya da sorgu için merkezlerine götürebiliyor.

Toplumsal gösterilerde de adları sıklıkla duyulan Besicler, her müdahalede ölü sayısının artmasına neden oluyorlar. Sayıları bilinmeyen Besiclerin, güvenlik ve istihbarat noktalarından aileleriyle birlikte çalıştığı, üniversitelerde kontenjanları ve vergi muafiyerleri olduğu belirtiliyor. 

30 milyona yakın olduğu değerlendirilen Besicler, askerlikten muaflar ve yoksullara dağıtılan yardımlardan yararlanabiliyorlar. Besiclerin ayrıca Suriye'de rejim saflarında muhaliflere karşı savaştıkları biliniyor.

Haber Ara