Dolar

32,3739

Euro

35,1007

Altın

2.324,58

Bist

9.079,97

'İran bölge güvenliğini sarsıyor'

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, İran'ı 'bölgenin güvenliğini sarsmak ve uluslararası deniz ulaşımını tehdit etmekle' suçladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-06 21:03:50

'İran bölge güvenliğini sarsıyor'

Hadi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yardımcısı Korgeneral Ali Muhsin el-Ahmar, Başbakan Ahmed bin Dağr ve danışmanlarıyla bir araya geldi.

Hadi, İran'ın tamahkarlıklarına işaret ederek, bu ülkeyi "bölgenin güvenliğini sarsmak ve Hürmüz ile Babu'l Mendeb boğazlarına hakim olarak uluslararası deniz ulaşımını tehdit etmek" suçlamasında bulundu.

Yemen'in ülke tarihi açısından kritik bir dönemeçte olduğunu ifade eden Hadi, parçacı ve patlamaya hazır çözümlerle krizleri savmayan ve yeni bir savaşın tohumlarını taşımayan bir barıştan yana olduklarını vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, siyasi çözüm için geçen hafta sunduğu barış planında yeni bir cumhurbaşkanı yardımcısının tayin edilmesi, geçiş dönemini yönetecek ve siyasi diyalog sürecinin yeniden başlamasına öncülük edecek ulusal uzlaşı hükümeti kurulması, anayasal sürecin tamamlanması ve akabinde seçimlerin yapılması gibi maddelerin yer aldığını açıklamıştı.

Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi, bazı temel eksiklere rağmen Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planının görüşülebileceğini bildirmişti. Yemen Cumhurbaşkanı Hadi de "BM'nin 2216 sayılı kararına aykırı olduğu için" planı kabul etmediklerini duyurmuştu.

Yemen Başbakanı Bin Dağr ise perşembe günü Ahmed'in sunduğu barış planını şekli olarak kabul ettiklerini belirtmişti.

Husiler, kentlerden çekilmeden ve silahları teslim etmeden önce yeni bir cumhurbaşkanı yardımcısı tayin edilmesini ve kendilerinin de ortak olacağı bir hükümetin kurulmasını isterken, hükümet buna karşı çıkıyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara