Dolar

32,3325

Euro

35,1144

Altın

2.300,55

Bist

9.079,97

İran Azerilerinden televizyon protestosu

İran Azerileri, kendilerinin aşağılandığı gerekçesiyle İran Televizyon kanalı IRIB TV2'yi protesto etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-10 00:43:03

İran Azerilerinden televizyon protestosu

Kanalda yayınlanan "Fitile" adlı çocuk programının geçen cuma günkü bölümünde, otelin pis kokmasından şikayetçi olan ve Azeri Türkçesiyle konuşan bir baba-oğula, resepsiyon görevlisinin kendilerinin ağzının koktuğu yönünde yanıt vermesi ve baba-oğulun dişlerini tuvalet fırçasıyla temizlediğine yönelik ima, ülkedeki Azerilerin tepkisini çekti.

Televizyon kanalı, Tebriz, Urumiye, Zencan, Hemedan ve Erdebil gibi Azeri nüfusun yoğunlukta yaşadığı bazı kentlerde protesto edildi.

Göstericiler "İran'da Türklere Karşı Irkçılığa Son", "Kahrolsun Irkçılık","Haray Haray Men Türkem" gibi sloganlar atarken polisin sert müdahalesi dikkat çekti.

SORUMLU YÖNETİCİLERİ KOVULDU

Tepkilerin artması üzerine İran Radyo Televizyon Genel Müdürü Muhammed Serefraz, yaptığı yazılı açıklamada, İran Azerilerinden özür diledi. Serefraz, söz konusu programın yöneticilerinden bazılarının görevden alındığını bildirdi.

KANAL ÖZÜR DİLEDİ

Programın oyuncuları Muhammed Muslimi, Ali Furuten ve Hamid Güli de, yaptıkları açıklamada, Azerileri küçük düşürmek gibi bir kasıtlarının bulunmadığını ve kendilerinin de Azeri olduğunu ifade ederek, İran Azerilerinden özür dilediklerini belirtti.

Haber Ara