Dolar

32,5462

Euro

34,8395

Altın

2.434,18

Bist

9.722,09

İran, Arap Birliği’ne tepki gösterdi

Ürdün'de dün, 28'inci Arap Birliği Zirvesi'nin kapanış bildirisinde İran'a yönelik, “başka ülkelerin iç işlerine karıştığı” şeklindeki ifadelerine Tahran'dan tepki geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-31 14:19:47

İran, Arap Birliği’ne tepki gösterdi

Rudaw'ın haberine göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, 28'inci Arap Birliği Zirvesi'nin sonuç bildirisine tepki göstererek, ülkesinin dış politikasının, diğer ulusların bağımsızlığına saygı ve içişlerine müdahale etmeme üzerine kurulduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinden yayımlanan açıklamada, Arap Birliği Zirvesi'nin sonuç bildirisinde yer alan İran'a yönelik ifadeleri “kabul edilemez” olarak niteleyen Kasımi, ülkesinin her zaman “komşularla iyi ilişkiler” temelinde bir dış politika izlediğini kaydetti.

Behram Kasımi İran'ın başka ülkelerin iç işlerine müdahaleye ihtiyaç duymadığını belirterek, "İran, ülkenin anayasasına ve uluslararası kurallara uygun bir şekilde, iyi komşuluk ilişkilerine bağlı, ulusların bağımsızlığına saygılı ve başka ülkelerin iç işlerine karışmayan bir ülkedir" ifadesinde bulundu.

​Açıklamada ayrıca, Arap Birliği'nin bölgenin ve İslam dünyasının karşı karşıya olduğu sorunlara odaklanması gerektiği işaret edilirken, "Onlar, eski yaşanmış tecrübelere rağmen, dostu düşmanla karıştırıyorlar" denildi.

​Kasımi, Arap Birliği Zirvesi'nin sonuç bildirisinde yer alan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin üç adası üzerindeki egemenliği ve bu adaların İran'dan geri alınması konusundaki ifadelere de değinerek, "Adalar İran'a aittir ve öyle kalacak. Tekrar eden yalan ve iddialar bu tarihi gerçeği değiştiremez" şeklinde açıklamada bulundu.

​Ürdün'ün başkenti Amman'da gerçekleştirilen 28'inci Arap Birliği Zirvesi dün akşam sona erdi. Zirvenin sonuç bildirisinde, İran, isim verilmeden eleştirilirek, "Arap ülkelerinin iç işlerine müdahaleyi reddediyoruz" ifadesi yer almıştı.

Haber Ara