Dolar

32,4930

Euro

34,5721

Altın

2.480,89

Bist

9.550,71

İran: ABD'nin yaptırımlarla ilgili tutumunu inceleyip raporlayacağız

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kasımi 'Dışişleri Bakanlığı ABD hükümetinin bu konudaki yaklaşımını çok dikkatli bir şekilde gözlemleyerek, buna karşı gerekli adımın atılması için Meclis Nükleer Anlaşmayı Denetleme Kurulu'na kapsamlı bir rapor sunacaktır' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-02 11:47:58

İran: ABD'nin yaptırımlarla ilgili tutumunu inceleyip raporlayacağız

AA'nın haberine göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran'a uyguladığı yaptırımları 10 yıl daha uzatma kararının nükleer anlaşmanın ihlali olacağını açıkladı.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan yazılı açıklamasında Kasımi, "Ülkemizin üst düzey yetkililerinin daha önce de bir çok kez dile getirdiği üzere Temsilciler Meclisi ve Senato'nun İran'a yaptırımların uzatılmasına yönelik tasarısı nükleer anlaşmaya aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Ülkesinin anlaşmaya bağlılığını kanıtladığını ancak anlaşmanın ihlal edilmesi halinde gerekli hazırlığa sahip olduğunu ifade eden Kasımi, "Dışişleri Bakanlığı ABD hükümetinin bu konudaki yaklaşımını çok dikkatli bir şekilde gözlemleyerek, buna karşı gerekli adımın atılması için Meclis Nükleer Anlaşmayı Denetleme Kurulu'na kapsamlı bir rapor sunacaktır" dedi.

Kasımi, nükleer anlaşma kapsamında ABD Başkanı Barack Obama'nın anlaşmanın aleyhine çıkarılacak tüm tasarıları engellemeyi kabul ettiğini söyledi.

İran aleyhindeki yaptırımların 10 yıl uzatılmasını içeren yasa tasarısı, iki hafta önce Temsilciler Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından dün de Senato'dan geçmişti. Tasarının yasalaşması için Obama tarafından onaylanması gerekiyor.

NÜKLEER ANLAŞMANIN GELECEĞİ

Tahran yönetimi ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1) arasında 14 Temmuz 2015'te imzalanan anlaşma uyarınca, İran'ın nükleer programında kısıtlamalara gitmesi karşılığında ambargoların kaldırılması öngörülüyordu.

Anlaşmaya rağmen ABD tarafından uygulanan kısıtlamalar ve İran'dan gelen tepkiler nükleer anlaşmanın geleceğiyle ilgili soru işaretleri oluşturuyor. ABD'de 8 Kasım'da düzenlenen başkanlık seçimlerini kazanan Cumhuriyetçi Donald Trump, seçim kampanyası sürecinde Obama yönetimi tarafından İran'la imzalanan anlaşmayı sert şekilde eleştirmişti. Trump'ın başkan seçilmesiyle anlaşmanın uzun ömürlü olmayacağı yorumları yapılıyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 9 Kasım'da yaptığı açıklamada, Trump'ın seçim kampanyası boyunca başkan seçilmesi halinde nükleer anlaşmayı feshedeceğine yönelik söylemlerine işaretle, nükleer anlaşmanın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı olduğunu ve tek bir hükümetin kendi başına alacağı kararla değiştirilemeyeceğini belirtmişti.

 

Haber Ara