Dolar

32,3655

Euro

34,9616

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

İran'a ait petrol tankeri Cebelitarık'tan ayrıldı, Yunanistan'a gidiyor

Suriye'ye petrol taşıdığı şüphesiyle 4 Temmuz'da alıkonulan İran'a ait petrol tankeri, bırakılmasının ardından Cebelitarık'tan ayrılarak Yunanistan'a doğru yol aldı. Geminin Kalamata Limanı'na demirlemesi bekleniyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-19 08:55:20

İran'a ait petrol tankeri Cebelitarık'tan ayrıldı, Yunanistan'a gidiyor

Cebelitarık yetkilileri, İran Devrim Muhazafızları'nın "AB'nin terör örgütleri listesinde olmamasını" gerekçe göstererek ABD'nin gemiye el koyma talebini Pazar günü (18 Ağustos) bir kez daha reddetmişti.

Şimdi ise geminin Grace 1 olan adı Adrian Darya-1 olarak değiştirildi, gönderine de yeniden İran bayrağı çekildi.

NE OLMUŞTU?

BBC Türkçe'nin haberine göre 2,1 milyon varil petrolün bulunduğu gemiye, Suriye'ye petrol taşıyarak Avrupa Birliği'nin (AB) bu ülkeye yönelik yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle el konulmuştu. İran geminin Suriye'ye gittiği iddialarını reddediyor. Cebelitarık yetkilileri ise İran'dan, geminin Suriye'ye gitmeyeceği yönünde güvence aldıklarını söyledi.

İran gemiye el konulmasının "yasadışı" olduğunu vurgulamış ve 19 Temmuz'da Hürmüz Körfezi'nde İngiltere bandıralı Stena Impero adlı gemiye el koymuştu.

CEBELİTARIK: İNGİLTERE'YE BAĞLI ÖZEL STATÜYE SAHİP

Kuzey Afrika sahillerinden yalnızca 18 kilometre uzaklıkta olan, stratejik öneme sahip Cebelitarık İngiltere'ye bağlı. Ancak İspanya'nın da özel statülü bölgede egemenlik iddiası var.

2002'de bölgenin kendi kaderini tayin hakkı için yapılan referanduma katılanların yüzde 99'u egemenliğin İngiltere ve İspanya arasında paylaşılması önerisine karşı çıkmış ve İngiliz yönetimini tercih etmişlerdi.

İngiltere'deki Brexit referandumunda Cebelitarıklıların yüzde 96'sı AB'de kalma yönünde oy kullanmışlardı.

Bu sonuç üzerine İspanya Cebelitarık'ın egemenliğine İspanya'nın da ortak olmasını, bu yolla bölge halkının AB üyeliğinin bazı yönlerinden yararlanmasını önermişti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara