Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Iraklı Şii lider Mukteda Es Sadr'dan Arap liderlere mektup: Esed istifa etmeli, desteğinizi çekin

Iraklı bir Arap olan Şii lider Mukteda Es Sadr, Arap liderlere çağrı yaparak Beşar Esed'e desteklerini çekmelerini istedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-01 16:00:07

Iraklı Şii lider Mukteda Es Sadr'dan Arap liderlere mektup: Esed istifa etmeli, desteğinizi çekin

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Iraklı Arap Şiilerinin önemli liderlerinden biri olan Mukteda Es Sadr, Pazar günü (31 Mart 1029) Arap Birliği zirvesine katılan Arap liderlere bir mektup gönderdi. Bu mektupta liderlerin artık Beşar Esed'e destek vermemesi gerektiğini söyleyen Sadr, Esed'in istifa etmesini istedi.

"MEZHEPÇİLİĞİ TERK EDİN"

Sadr, mektubunda "mezhepçiliğin terk edilmesi" çağrısında bulundu.

MUKTEDA ES-SADR AYLAR SONRA TEKRAR ORTAYA ÇIKTI

Mukteda Es-Sadr, İran politikalarına çoğu zaman zıt kararlar alan Irak Şii ekolünün önemli isimlerinden biri. Sadr, 4 aydır açıklama yapmazken geçtiğimiz günlerde Trump'ın Golan Tepeleri kararına tepki gösteren bir açıklama yaptı. Sadr, karara ilişkin “Golan, Arap'tır” ifadelerini kullandı.

SADR'IN SURİYE KONUSUNDAKİ TUTUMU

Şii milislerin varlığına ve Beşar Esed'e desteğe ilişkin açıklamalar yapan Sadr, 2017'nin Nisan ayında "Şii militanların Suriye'den çıkması ve Esed'in istifa etmesi" konusunda çağrı yaptığı bir bildiri yayınlamıştı.

İşte o bildiri:

99_5

ARAP BİRLİĞİ'NE DÖNÜŞ SİNYALLERİ

Suudi Arabistan'a yakınlığıyla tanınan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in Aralık 2018'de Şam'ı ziyaret etmesi, yine Suudi Arabistan'ın müttefiki olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Bahreyn'in Şam büyükelçiliklerini açması, Suriye yönetiminin Arap Birliği'ne dönüş adımları olarak yorumlanmıştı.

Ömer el Beşir Aralık 2018'de Şam ziyareti sırasında
888

ARAP BİRLİĞİ ZİRVESİNİN EN TEMEL KONUSU

Pazar günü toplanan Arap Birliği Zirvesi'nin Suriye rejiminin üyeliğinin tekrar aktifleştirilip, aktifleştirilmeyeceğiydi.

Dün akşam Zirvesi'nin kapanışının ardından açıklama yapan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Suriye'nin birliğe dönüşü konusunun hassas olduğunu belirterek, "Konu gündeme geldikçe, bazıları bunun gündemde olmadığını söylerken bazıları bunun için Suriyelilerin olacağı bir düzlemde siyasi girişime ihtiyacımız olduğunu söyledi" dedi.

Esed rejiminin ülkedeki halk ayaklanmasına karşı askeri operasyonları tercih etmesinin ardından Arap Birliği Kasım 2011'de Suriye'nin üyeliğini dondurmuştu.

Haber Ara