Dolar

32,5244

Euro

34,9814

Altın

2.431,49

Bist

9.806,23

Irak'tan yeni Musul planı: Türkiye'nin varlığı endişe verici

Irak'ta Bağdat yönetimi,Musul'u almak için bugüne kadar yapmış olduğu planların basına sızması üzerine planda değişiklik yapıldığını duyurdu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-03 14:02:48

Irak'tan yeni Musul planı: Türkiye'nin varlığı endişe verici

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Irak'ta Bağdat yönetimi, IŞİD'in kontrolünde bulunan Musul'u almak için bugüne kadar yapmış olduğu planların bazı milletvekilleri tarafından basına sızdırılması üzerine planın üzerinde değişikler yapılarak revize edildiğini açıkladı.

MUSUL OPERASYONU BU YIL OLACAK

Irak'ta Bağdat yönetimi Başbakanı Haydar Abadi muhtemel Musul operasyonu hakkında yaptığı açıklamada "Bazı milletvekilleri planı basına sızdırdığı için planda değişiklikler yaptık. Ancak Iraklılara söz verdiğimiz gibi Musul bu sene geri alınacak" dedi.

TÜRKİYE'NİN VARLIĞI ENDİŞE VERİCİ

Yeni Musul planı hakkında açıklamalarda bulunan Abadi, Türkiye'nin Irak'taki varlığının endişe verici olduğunu söyledi.

Abadi, "Türkiye'nin Irak hakkındaki ihtirasları ve ülkenin kuzeyindeki askeri varlığı endişe verici. Türkiye'niniçine uzanması ve Musul'a yapacağı herhangi bir askeri müdahale savaşın beklenmedik derecede büyümesine sebep olacak" dedi.

"ABADİ BAŞARIZ OLACAĞI İÇİN KOMPLO ÜRETİYOR"

Abadi'nin Türkiye'nin Musul'daki varlığına karşı duyduğu endişe Bağdat yönetimindekilerin tümünü kapsamıyor.

Irak meclis sözcüsü danışmanı Vahda el Hamis "Türkiye'nin Musul hakkında ihtirası ya da Irak'ı işgal etmek gibi bir amacının olmazı zor" açıklamasında bulundu.
Iraklıların uluslararası yardım almaktan oldukça memnun olduğunu belirten Hamis "Bağdat yönetimi ve Abadi, Musul'un IŞİD'den alınması için önüne çıkan engelleri ve başarısızlığı gizlemek için komplo teorileri üretiyor" dedi.

TÜRK ASKERİ EĞİTİM VERİYOR

Türkiye 2015 yılının Aralık ayına Musul'a bağlı Başika kasabasına Siirt 3. Komando Tugay'ından 150 asker göndermiş ve Türkiye'nin bu hareketi Bağdat yönetiminden tepki almıştı.

Bunun üzerine Türkiye, gönderilen askerlerin Musullulara eğitim vermek üzere gönderildiğini açıklamıştı.
Türkiye'nin Irak'ta Bağdat hükümeti ile ortak hareket eden Şii Haşdi Şaabi militan grubuna karşı oluşturulan Haşdi Vatani adlı grup çatısı altındaki 9.000 askere eğitim verdiği ve şu anda Başika'daki Gudadi üssünde kalan bir kaç düzine askere eğitim vermekte olduğu aktarılıyor.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN IRAK SİNYALİ

Başbakan Binali Yıldırım hafta içinde yaptığı açıklamada İsrail ve Rusya'dan sonra Başika meselesinden dolayı sorunlar yaşanan Bağdat yönetimi ile de ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde adımlar atılmakta olduğunu belirtti.

Haber Ara