Dolar

32,4933

Euro

34,9474

Altın

2.428,81

Bist

9.795,46

Irak'tan Somali'ye ABD savaş ekonomisi

Amerikan ordusu resmi olarak dünyada halen Yemen, Nijerya, Irak, Suriye, Somali, Afganistan ve Libya olmak üzere yedi ayrı cephede savaştığını kabul etti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-23 13:30:45

Irak'tan Somali'ye ABD savaş ekonomisi

TIMETURK | ÇEVİRİ

Resmi ağızdan gelen kabul ise bir Beyaz Saray belgesinde belirtildi. Rapor, “Amerikan Askeri Gücü ve İlişkin Ulusal Güvenlik Operasyonlarına Rehberlik Eden Yasal ve İdari Yapılar Üzerine Rapor” adını taşıyor. Gizliliği olmayan belge, 2018 savunma bütçesi tasarısı için hazırlanmış ve Kongre'ye sunmak üzere Amerika'nın güncel olarak nerelerde çatışmalara girdiğinin listesini sunuyor.

7 CEPHEDE SAVAŞ

The New York Times tarafından yayımlanan raporda Amerika'nın 16 yıldır Afganistan'da Taliban'a, Hakkani Ağı'na, El Kaide'ye ve IŞİD'e karşı savaştığını yazıyor. Irak'ta, Suriye, Yemen ve Libya'da ise yine IŞİD'e karşı savaşırken bölgesel muhariplere de destek veriyor.

Rapora göre Yemen'de Husiler ve Saleh müttefiki ayrılıkçıları yenmede Suudi Arabistan'a “sınırlı destek” verildiği ifade edildi. Ancak rapora rağmen Amerika'nın Suudi arabistan'a doğrudan silah satışının savaşın başladığı 2015 yılından bu yana 2 milyar doları geçtiği bilinmekte. Bernie Sanders gibi bazı senatörler Amerika'nın Suudi Arabistan'a yardımını yasa tasarısı yoluyla yardımı engellemek istedi.

Sanders, Suudi hükümetin üç yıldır süregelen Yemen saldırısını, "Zamanımızın en büyük insani felaketlerinden” diyerek nitelendirmişti. Yasa tasarısı ise 55'e 44 oyla sona erdi.

Somali'de Amerika El Şebab örgütüne karşı ağır hava saldırıları düzenliyor. Nijerya'da ise iki kez konuşlanna Amerikan askerlerinin IŞİD parçası olarak değerlendirilen unsurlara karşı savunma amacıyla savaştıklarını öne sürüyorlar.

ÇIKIŞ BELİRTİSİ GÖSTERMİYOR

Başkan Donald Trump ise seçim kampanyasında “En iyilerimizi gerekmedikçe savaşa göndermeyeceğim, kesinlikle gerekmedikçe diyorum, gönderirsem sadece büyük bir zafer kazanmayı planladığımız yerlere” demişti ancak rapor Trump'ın dünya çapındaki çatışmalarda askeri ve istihbari müdahalelerinden vazgeçme belirtisi göstermediğini ortaya koyuyor.

Haber Ara