Dolar

32,3696

Euro

34,9456

Altın

2.325,48

Bist

9.094,68

Irak'tan Barzani'ye 'petrol' çağrısı

Irak yönetimi, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne petrol anlaşması konusunda çağrıda bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-23 03:20:39

Irak'tan Barzani'ye 'petrol' çağrısı

Irak yönetimi, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) eski petrol ve bütçe anlaşmasını yürürlüğe koymaya ya da yeni bir anlaşma imzalamaya çağırdı.

Ajanslarda yer alan habere göre; Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi, yaptığı yazılı açıklamada, Irak hükümetiyle IKBY arasında 2015'in ikinci yarısında 'çökme' noktasına gelen petrol ve bütçe anlaşmasıyla ilgili şu ifadeler yer verdi: 

"Petrol fiyatları, 2014 seviyesinde kalsa hatta varil başına 60 dolar olsaydı anlaşma tüm olumsuzluklara rağmen yürürlükte kalırdı ancak fiyatlarda yaşanan düşüş Bağdat'ın maddi kaynaklarının azalmasına neden oldu. IKBY, Bağdat'a gönderdiği petrol miktarını kısmaya başladı ve bunun sonucu olarak da merkezi yönetimden aldığı bütçe payı da azaldı ve 2015 Eylül'de anlaşma tamamen bozuldu."

Abdulmehdi, IKBY yönetimini anlaşmazlıkların üstesinden gelmeye ve eski anlaşmaya geri dönmeye ya da yeni bir anlaşma imzalamaya çağırdı.

'YENİ BİR ANLAŞMA İMZALANMASI GEREKİYOR'

Irak Parlamentosu'ndaki 'Kürdistan İttifakı' liderlerinden Muhsin es-Sadun ise eski petrol ve bütçe anlaşmasını yeniden yürürlüğe koymanın ya da yeni bir anlaşma imzalamanın ön şartsız olması gerektiğini savunarak, "Anlaşmaya uymayan taraf daha çok merkezi hükümet oldu çünkü petrol fiyatlarının düşmesi ekonomiyi olumsuz etkiledi. Bunun iki tarafın vatandaşları üzerinde doğrudan etkisi oldu. O nedenle yeni bir anlaşmanın imzalanması gerekiyor" diye konuştu. 

Irak hükümeti ile Erbil yönetiminin 2014'ün sonlarında imzaladığı petrol ve bütçe anlaşması, merkezi yönetimin IKBY'ye bütçedeki yüzde 17'lik payını göndermesine karşılık, Erbil ve Kerkük'ten günlük 550 bin varil petrol almasını öngörüyordu ancak anlaşma 2015 yazında, IKBY'nin çıkardığı petrolü Bağdat'tan bağımsız ihraç etmesi ve buna karşılık merkezi yönetimin, bütçedeki payını göndermeyi kesmesiyle bozulmuştu.

Haber Ara