Dolar

32,5993

Euro

34,7973

Altın

2.495,14

Bist

9.483,67

Irak’taki Hizbullah el Nujaba Hareketi: Bugün veya yarın ABD’ye karşı uluslarası direnişi ilan edeceğiz

El Nujaba Hareketi sözcüsü Nasr Al-Shammari, silahlı direniş grupları liderlerinin bugün ya da yarın, ABD’ye karşı alınacak 'uluslararası direniş” kararını duyurmak için bir toplantı düzenleyeceğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-07 15:31:53

Irak’taki Hizbullah el Nujaba Hareketi: Bugün veya yarın ABD’ye karşı uluslarası direnişi ilan edeceğiz

ABD'nin, Bağdat Havaalanında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'ye düzenlediği suikast, bölgede tansiyonu yükseltirken; Irak'taki silahlı direniş gruplarını da harekete geçirdi.

İran destekli tanınmış Iraklı milislerden Irak Hareketi Hizbullah el-Nujaba sözcüsü Nasr Al-Shammari, bugün yaptığı açıklamada, silahlı direniş grupları liderlerinin bugün ya da yarın Süleymani suikastinin sorumlusu ABD'ye karşı alınacak "uluslararası direniş” kararını duyurmak için bir toplantı düzenleyeceğini söyledi.
Shammari, "Iraklı grupların çoğunun bu cepheye katılmayı kabul ettiğini" de sözlerine ekledi.

HİZBULLAH EL NUJABA HAREKETİ HAKINDA BİLGİ

ABD'nin Yaptırım Listesinde Bulunan Irak Kökenli Şii Milis Grubu Hizbullah El Nujaba Hareketi, 2013 yılında Iraklı bir diğer milis kuvveti olan Asaib Ehl el Hak (AAH)'tan oluşmuştur ve liderliğinde, AAH'nın de bir süre liderliğini yapan Şeyh Ekrem el Kaabi bulunmaktadır.

Kaabi, Eylül 2008'de ABD Hazinesi tarafından Irak güvenliğini ve barışı tehdit eden unsur olarak nitelendirilmiştir.

Grup kuruluş amacını; Irak ve Suriye vatanını ve buralarda yer alan kutsal yerleri başta DAEŞ olmak üzere “teröristlerden” korumak olarak belirtmiştir.

Hareket İran tarafından finanse edilmekte ve esas olarak Irak kökenli Şii milislerden oluşmaktadır, ancak saflarında Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Mısır'dan gelen yabancı Şii milisler de bulunmaktadır.

El Nujaba, Suriye'de savaşan 3 birlik içermektedir. Bunlar: Ammar Bin Yasir Tugayı, İmam el Müçteba Tugayı ve el Hamad Tugayıdır.

Hizbullah el Nujaba Hareketi ve Asaib Ehl el Hak milis gücüne, 11 Mart 2017'de “Iranian Proxies Terrorist Sanctions Act of 2017” adı altında, Amerikan Kongresi tarafından yaptırım tasarısı hazırlanmıştır. Yaptırımda gruplar; terör faaliyetleri, insan hakları ihlalleri ve Lübnan Hizbullahı'na destekle suçlanmıştır.  Kongre bu grupların, 2016'da Halep'teki saldırılar da dahil olmak üzere birçok savaş suçundan dolayı yaptırım altına alınmasını ve Devrim Muhafızları Ordusu tarafından finanse edilen, kontrol edilen veya etkilenen silahlı gruplar listesine alınmasını talep etmiştir.

Ayetullah Ali Hamaney'e bağlılık bildiren grup Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nden destek almakta ve Hizbullah ile de yakın ilişki içerisindedir.

Mart 2017'de grup, Golan Tepeleri'ni Suriye'ye geri kazandırma ve İsrail'i yok etme hedefleriyle Golan Kurtuluş Ordusu'nu kurmuştur.

10.000 kadar milis kuvveti olduğu belirtilen grubun Suriye'de ise 1,500-3.000 arasında milis gücü olduğu düşünülmektedir.Grup; Halep, Hama ve Deyr ez Zor'daki çatışmalarda yer almıştır.

5 Mart 2019 tarihinde grup Golan Kurtuluş Ordusu ile beraber ABD Hazine Bakanlığı tarafından terör listesine alınmıştır. 

Haber Ara