Dolar

32,4241

Euro

34,4619

Altın

2.488,43

Bist

9.679,80

Irak'taki Goran ve KYB arasındaki anlaşma

Irak'taki Goran ve KYB arasındaki anlaşma

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-17 20:55:19

Irak'taki Goran ve KYB arasındaki anlaşma
Irak'taki Goran (Değişim) Hareketi lideri Noşirvan Mustafa, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile imzaladıkları siyasi anlaşmanın bölgedeki birçok krize cevap niteliği taşıdığını ifade etti.

Mustafa, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentindeki bir otelde KYB ve Goran Hareketi arasında imzalanan siyasi anlaşmanın kamuoyuna duyurulması törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Her iki parti arasındaki anlaşmanın sağlanması için uzun bir süredir görüşmelerin gerçekleştirildiğini hatırlatan Mustafa, "Irak ve Kürdistan bölgesini içine alan şu anki mevcut zor ve karışık süreçte her iki partinin başkanlık konseyi ve politbüro üyeleri sabırla anlaşmaya varılmasını bekledi. Bu yüzden her iki tarafa da teşekkür ediyorum." dedi.

Konuşmasında KYB ve Goran arasındaki anlaşmanın önemine değinen Mustafa, şöyle devam etti:

"Kürdistan bölgesi ciddi krizlerle karşı karşıya kaldı. Söz konusu anlaşma bölgenin içinde olduğu ekonomik, siyasi ve savaş gibi diğer krizlere bir cevap niteliği taşımaktadır. Bunun yanında söz konusu anlaşma, bazı ulusal görevlerin yerine getirilmesi için bazı temel faktörlerin yerini dolduruyor. Anlaşma Kürdistan halkına refah bir yaşam sunmayı, siyasi özgürlüğü genişletmeyi ve sınıflar arasında toplumsal adaleti yerine getirmeyi hedefliyor."

Mustafa, söz konusu anlaşmanın, bölgenin önemli gelir kaynağını teşkil eden petrol gelirlerine şeffaflık getirilmesine de yer verdiğine dikkati çekerek, "Kürdistan bölgesinin, Irak merkezi hükümeti ve diğer ülkelerle iyi ilişkiler sağlanması ve Peşmergenin siyasi, ekonomik, güvenlik kurumları ve eğitim sistemlerinde reform gerçekleştirilmesini amaçlıyor." ifadesini kullandı.

KYB ve Goran arasındaki anlaşmanın uygulanacağı yerin de sadece meclis olduğunu vurgulayan Mustafa, "Sivil çalışmalar, birbirini kabul etme ve diyalog yolu ile yürürlüğe konulması lazım. Anlaşmadaki tüm maddeler önemli konulardır. Şunu da her iki tarafa belirtmek isterim ki işin sırrı yazıda değil ancak uygulanmasındadır." dedi.

KYB Birinci Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul ise partileri ve Goran Hareketi arasında imzalanan anlaşmadan memnuniyet duyduklarını belirterek, bölgedeki tüm vatandaşlara hayırlara vesile olmasını diledi.

KYB Politbüro Üyesi Hakim Kadir de daha sonra, anlaşmada yer alan ve 11 bölümden oluşan 25 maddeyi tek tek okuyarak kamuoyuna duyurdu.

Kadir'in okuduğu anlaşmadaki önemli bazı maddeler şu şekilde:

"İçinde bulunduğu mevcut durumdan dolayı bölgenin yönetim şeklinin parlamenter olması ve bölge başkanının meclis tarafından seçilmesi, yasalar gereği herhangi bir şart koşulmadan meclisin tekrardan aktifleştirilmesi, yolsuzlukla mücadele, ekonomik, siyasi ve idari reformların gerçekleştirilmesi, iki idare sisteminden geriye kalanların ortadan kaldırılması ve tek idare sisteminin güçlendirilmesi, Kürdistan halkının kaderini tayin edecek referandumun gerçekleşmesi için geniş çalışmaların başlatılması, 140. maddede yer alan Kerkük, Hanekin ve Sincar bölgelerinin Kürdistan bölgesine bağlanması, Peşmerge ve diğer güvenlik güçlerine bağlı kurumların düzenlenmesi ve petrol gelirlerinin şeffaflaştırılması."

KYB ile Goran Hareketi, çoğunlukla etkin oldukları Süleymaniye ilindeki siyasi çekişmelerin sona erdirilmesi için 14 Mayıs'ta politbüro düzeyinde bir araya gelerek, anlaşmanın taslağı üzerinde mutabakata vardıklarını duyurmuştu.

Haber Ara