Dolar

32,3288

Euro

35,0948

Altın

2.295,22

Bist

9.045,48

'Irak'taki demografik yapı Sünniler aleyhine değişiyor'

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Karadaği, Irak'taki demografik yapının Sünniler aleyhine değiştiğine dikkati çekerek, IŞİD gibi çeşitli bahanelerle özellikle Sünnilerin göçe zorlandığını belirtti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-04 15:12:01

'Irak'taki demografik yapı Sünniler aleyhine değişiyor'

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği, AA muhabirine, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Süleymaniye kentindeki ofisinde Irak'taki Sünnilerin genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"Irak'taki demografik yapı Sünniler aleyhine değişiyor" diyen Karadaği, IŞİD bahanesiyle son iki yıldır özellikle Sünnilerin çeşitli baskılara maruz kaldığını belirterek, ülkedeki Sünnilerin nüfusunun azaltılması ve bölgelerindeki demografik yapının değiştirilmesi için göçe zorlandıklarını ifade etti.

"EVLERİNİ TERK EDENLER DAHA ÇOK SÜNNİLERDEN OLUŞUYOR'' 

IŞİD'in saldırılarından sonra bölgeleri boşaltılan, evlerini terk etmek zorunda kalan sivillerin daha çok Sünnilerden meydana geldiğine dikkati çeken Karadaği, "Irak'taki iç göçmenlere bakıldığı zaman milyonlarca Sünni'nin yaşadıkları yerleri terk edip, Kürdistan bölgesi veya komşu ülkelere göç ettiklerini görüyoruz. Birleşmiş Milletler de son olarak Irak'taki Sünnilere karşı bir baskının olduğunu ve zorla göçe maruz bırakıldıklarını itiraf etti." dedi.

Sünni yerleşim bölgelerinde başlayan demografik değişimin en bariz örneğinin Bağdat'ta olduğunu dile getiren Karadaği, şunları kaydetti:

"Bağdat'a baktığınız zaman bunu daha iyi görüyorsunuz. Daha önce Sünnilerin ağırlıklı olarak yaşadığı kentte şimdi bir başka mezhep hakim. DAEŞ veya ondan önce El-Kaide'nin yaptıkları bahane edilerek bir mezhebin suçlanıp göçe zorlanması ve başkasının onun yerine yerleştirilmesi doğru değildir."

"İNSANİ YARDIMDA, TÜRKİYE ÖNCÜ ÜLKE''

Karadaği, Musul kentinin milis örgütlerin eline düşmemesi ve bölgedeki barışın tesisi için Türkiye'ye de büyük sorumluluk düştüğüne vurgu yaparak, kente başka bir mezhebe ait unsurların girmemesi için Birleşmiş Milletler aracılığıyla yasal ve diğer tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

Musul'u kurtarma operasyonunun başlaması halinde kentteki birçok sivilin güvenli bölgelere göç etmeye başlayacağını söyleyen Karadaği, Türkiye'nin bu iç göçmenlere yardım eli uzatması konusunda öncü ülke olacağını aktardı.

Karadaği, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Türkiye'deki insani yardım kuruluşları şu ana kadar bölgedeki birçok iç göçmene yardım eli uzattı. Bunların içerisinde önemli olanlardan bir tanesi de İHH'dır. İHH'nın, Musul'dan kaçacak olan iç göçmenlere iyi bir yardım sunabileceği kanaatindeyim. Bu hayır kurumu, Irak'taki diğer insani hayır kurumlarıyla ortak hareket edip güzel işler ortaya koyabilir. Ayrıca Irak merkezi hükümeti başta olmak üzere, Kürdistan hükümeti, komşu İran ile BM'nin Musul'dan gelecek olan iki milyon iç göçmenin karşılanması için dini ve insani bir görev olarak gerekli tüm hazırlıkları yerine getirmesi gerekiyor."

Haber Ara