Dolar

32,5798

Euro

34,9832

Altın

2.425,63

Bist

9.722,09

Irak'ta Sistani reformu

Cumhurbaşkanı ve Başbakan Yardımcısı görevleri kaldırıldı!

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-10 09:55:58

Irak'ta Sistani reformu

Irak Başbakanı Haydar El-İbadi, Şii dini lider Ayetullah Ali Sistani'nin yönetimde reform yapılmasına yönelik çağrısının ardından harekete geçti. İbadi Cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılıklarını kaldırdı

Başbakanı Haydar el-İbadi, cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı mevkilerini kaldırdı. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, “Haydar el-İbadi, genel kamu yararı ve anayasanın 78. maddesi uyarınca, cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı mevkilerinin kaldırılması talimatını verdi” denildi. İbadi'nin ayrıca Irak'ta geçmiş ve halihazırdaki yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatı verdiği, bu dosyaların incelenmesi için de uzman yargıçlardan oluşan bir komite oluşturulmasını istediği kaydedildi.

Başbakan İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçeye de son verdi. Alınan kararlar, bakanlar kurulu ve parlamento tarafından da onaylandı. Eski Başbakan Nuri el-Maliki de bu kararın ardından bir süredir eleştirdiği El-İbadi'ye destek verdi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, terör örgütü IŞİD ile mücadele, kötü yönetim ve yolsuzluklar, Irak'ta ekonomik krizin derinleşmesine neden oldu. Bağdat, Misan, Nasırıyye, Babil, Divaniyye, Basra, Kut, Kerbela, Necef, Süleymaniye ve Kerkük'te halk sokaklara çıkarak, elektrik kesintisi ve diğer hizmet alanlarındaki aksaklıkları protesto ediyor.

Yapılan gösteriler üzerine Irak'ın en yüksek Şii mercii Ayetullah Ali Sistani, Başbakan İbadi'ye çağrı yaparak “yolsuzluklara karşı demir yumrukla mücadele etmesini ve cesur adımlarla iktidarını sürdürmesini” istedi. Sistani'nin bu çağrısının ardından pekçok lider de İbadi'den ya beklenen cesur adımları atması ya da istifa etmesini talep etmeye başladı. Bu kararla birlikte 3 cumhurbaşkanı yardımcılığı, 3 de başbakan yardımcılığı kaldırıldı.

Haber Ara