Dolar

32,6166

Euro

34,8599

Altın

2.508,37

Bist

9.524,59

Irak’ta 'sahte' generallere operasyon

Irak Askeri İstihbaratı, yüksek rütbeli subaylar kılığına giren ve uzun yıllardır ülkenin içinde bulunduğu güvenlik zafiyeti ile kargaşadan yararlanarak para kazanmak için haraç almak ve dolandırıcılık yapmak gibi eylemlerde bulunanları tutuklamaya devam ediyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-18 09:17:37

Irak’ta 'sahte' generallere operasyon

Irak Askeri İstihbaratı, yüksek rütbeli subaylar kılığına giren ve uzun yıllardır ülkenin içinde bulunduğu güvenlik zafiyeti ile kargaşadan yararlanarak para kazanmak için haraç almak ve dolandırıcılık yapmak gibi eylemlerde bulunanları tutuklamaya devam ediyor.

Bir hafta içinde düzenlenen üçüncü operasyonda dün Irak ordusunda tümgeneral rütbesinde askermiş gibi davranan bir kişi tutuklandı. Güvenlik yetkilileri, yeni tutuklamalar hakkında daha fazla bilgi ise vermedi.

Ancak Başbakanlık müsteşarı sıfatıyla ordudaki üçüncü en yüksek rütbe olan Genelkurmay Subayı rütbesini taşıyan bir kişinin, geçen hafta perşembe günü başkent Bağdat'ta gezdiği sırada güvenlik güçleri tarafından tutuklanmasına yönelik detaylar dikkat çekiciydi. Operasyon sosyal medya platformlarında geniş bir yankı uyandırırken birçok kişi bu olayı son 17 yıldır devletin çeşitli kurumlarında hüküm süren kaosun bir göstergesi olarak değerlendirdi.

Birçok kişi söz konusu “sahte generale” Savunma Bakanlığı'ndan askerlerin eşlik ettiğini, yine bu şahsın, subayların tayinini gerçekleştirdiğini ve hükümet projeleri için sözleşmeler yaparak para kazanmak amacıyla hükümetteki ve Savunma Bakanlığı'ndaki yetkililerle düzenli olarak görüştüğünü bildirdi.

Irak Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul ise söz konusu iddiaları yalanladı:

“Sanığın Savunma Bakanlığı'na girip çıktığıyla ilgili sosyal medya sitelerinde dolaşan bilgiler doğru değildir. Yeşil Bölge, devlete bağlı güvenlik birimlerinin ve kurumların himayesindedir. Sanığın kendisine ait sahte korumaları var. Askerler Savunma Bakanlığı'nın listesinde değiller.”

Resul ayrıca sanığın sahte askeri belgelerle hareket ettiğini, tayin  sözü vererek gençleri para almak suretiyle dolandırdığını belirtti. Suçu işleyen sanığın kanun önünde ağır bir şekilde cezalandırması için gerekli kararın çıkmasının beklendiğini vurguladı.

Irak güvenlik güçleri geçen cuma günü Babil'de, orduda en yüksek ikinci askeri derece olan orgeneral rütbesini kullanarak vatandaşlara ve devlet dairelerine şantaj, dolandırıcılık ve sahtekarlık yapan bir kişiyi tutukladı. “Sahte generalin” sahip olduğu birçok sahte kimlik kartı, belge ve banka hesabına da el konuldu.

Askeri kurumlar, bazı maceraperestler ve hırsızların yüksek rütbeli subay kılığına girmelerine izin veren “kaos ve disiplinsizlik durumuyla” ilgili olarak yöneltilen eleştirilere karşı orduyu savunurken ordudan emekli bir subay “yüksek rütbeli bir kişi gibi görünme vakalarının devletin neredeyse tüm kurumlarında meydana geldiğini, bunun orduyla sınırlı olmadığını, ayrıca yeni bir durum da olmadığını söyledi. Söz konusu subay, eskiden bu tür vakaların oldukça dar bir çerçevede gerçekleştiğini ancak bugün yayıldığını kaydetti.

Emekli subay ayrıca 2003'ten sonraki siyasi partilerin, askeri kurumlar içinde sözde “entegrasyon” süreci çerçevesinde yüzlerce, belki de binlerce taraftarına yüksek askeri rütbeler bahşettiğine dikkat çekti. Emekli subay, “kanunların uygulanmasında ülke genelinde eksiklikler olmasına paralel olarak askeri kurumlardaki kaosun devam etmesi ve teamüllerin görmezden gelinmesi halinde sahte bir kimliğe bürünme olgusunun devam edeceğini vurguladı.

Kaynak: Şarkul Avsat

 

Haber Ara