Dolar

32,5667

Euro

34,7111

Altın

2.491,23

Bist

9.524,59

Irak'ta ölü sayısı yükseldi, gösteriler sürüyor

Irak'ta devam eden gösterilerde, protestoculara gerçek mermiyle müdahale edilirken, ölü sayısı 8'e yükseldi. Sadr Hareketi'nin de desteğini açıkladığı gösteriler, Kerkük'e sıçradı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-02 23:41:55

Irak'ta ölü sayısı yükseldi, gösteriler sürüyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Irak'ın başkenti Bağdat'ın yanı sıra başta Basra olmak üzere ülkenin güney kentlerinde dün başlayan yolsuzluk ve işsizlik protestoları Kerkük'e de sıçradı.

SOSYAL MEDYAYA ERİŞİM ENGELİ

Irak yönetimi, ülkede sosyal medyaya erişimi durdurdu.

1_178

İNTERNET KESİLDİ

Başkent Bağdat ve bazı vilayetlerde internet erişimi tamamen kesildi.

2_177

KURUMLAR ve DIŞ TEMSİLCİLİKLER KORUMA ALTINDA

Irak Savunma Bakanlığı kamu kurumları ve diplomatik temsilcilikleri korumak üzere tüm birimlerini alarma geçirdi.

3_128

ÖLÜ SAYISI 8'E YÜKSELDİ

Zikar vilayetinde düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde 1'i polis 5 kişi hayatını kaybetti. Ülkede iki gündür devam eden gösterilerde ölü sayısı 8'e çıktı.

Zikar'daki sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, "yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu” nedeniyle düzenlenen gösterilerde, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 4 kişi yaşamını yitirdi.

4_107

TÜRKİYE'DEN TÜRK VATANDAŞLARINA UYARI

Dışişleri Bakanlığı, Irak'la ilgili seyahat uyarısında, Türk vatandaşlarından gösterilerin sürdüğü bölgelere seyahat etmekten kaçınmalarını istedi.

GÖSTERİLERDE ÇATIŞMA ÇIKTI

Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet karşıtı gösterilerde yine çatışma çıktı.

Yoğun güvenlik önlemlerine rağmen protestocular sokaklara döküldü.

Irak güvenlik güçleri, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Gerçek mermilerle de ateş açıldı.

5_64

GERÇEK MERMİYLE MÜDAHALE

Görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin Zikar Vilayet Meclisi içinde ve önünde toplanan göstericileri dağıtmak için gerçek mermi kullandığını aktardı.

6_47

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Emniyet makamlarının da kentte saat 20.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı uygulanması kararı aldığı kaydedildi.

7_34

IRAK SAVUNMA BAKANLIĞI: TEYAKKUZ HALİNDEYİZ

Irak Savunma Bakanlığı, hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle kamu kurumları ve diplomatik temsilcilikleri korumak üzere tüm birimlerini alarma geçirdi.

Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Bakan Necah eş-Şemeri, devletin egemenliğini, kamu kurumlarını, hayati öneme sahip hedefleri, tüm elçilikleri ve diplomatik temsilcilikleri korumak için tüm birimleri alarm durumuna geçirdi" ifadesi kullanıldı.

Irak'taki hükümet karşıtı gösteriler iki gündür ağırlıklı olarak başkent Bağdat ve güney bölgelerinde sürüyor.

Güvenlik güçleri de göstericilere zaman zaman gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale ediyor.

8_21

GÖSTERİLER KERKÜK'E DE SIÇRADI

Kerkük kent merkezindeki valilik binası önünde toplanan onlarca kişi, yolsuzlukları durduramadığı ve işsizliğe çözüm getiremediği gerekçesiyle Bağdat hükümetini protesto etti.

Eylem nedeniyle valilik binası çevresinde üst düzey güvenlik önlemleri alınırken, bölgeye giden tüm yollar trafiğe kapatıldı.

AA muhabirine konuşan göstericiler, yıllardır devam eden yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu gibi sorunlara çözüm getirilmesini istediklerini söyledi.

9_16

Abid Ali isimli eylemci, ''Yolsuzluk ve hırsızlığa bulaşmamış bir hükümet istiyoruz.'' dedi.

Son 16 yıldır iktidara gelen tüm hükümetlerin halkın değil sadece kendi çıkarlarını öncelediğini dile getiren Ali, artık bu halka ve alanları dolduran kalabalığın sesine kulak vermeleri gerektiğini söyledi.

Nasır Sadi isimli bir diğer eylemci de gençler arasındaki işsizliğe dikkati çekerek, iş bulamayan eğitimli yüz binlerce gence iş imkanı sağlanmasını istediklerini ifade etti.

Sadi, ''Yeni ve tertemiz bir Irak için buradayız." diye konuştu.

10_6

SADR GÖSTERİLERE DESTEK VERDİ

Irak'taki Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ülkede devam eden hükümet karşıtı gösterileri genel grev ve oturma eylemleriyle destekleyebileceklerini belirtti.

Sadr, Twitter'dan yaptığı açıklamada, gösterilerin barışçıl şekilde sürmesinden yana olduklarını dile getirerek, "Gösterileri, tüm halkın katılacağı şekilde genel grev ve oturma eylemleriyle destekleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Açıklamasında Sadr, şu ifadelere yer verdi:

"Halkın düzenlediği gösterilerin, hareketimizin adını taşıyan gösterilere dönüşmesini kamu çıkarı için uygun olmayacağını düşünüyoruz. Aksi halde reform devrimcilerine (Sadr hareketi mensuplarına) gösterilere katılma emri verirdik."

Sadr ayrıca, göstericilere karşı şiddet kullanılmasını kabul etmediklerini kaydetti.

İRAN KARŞITI SLOGANLAR ATILDI, İRAN BAYRAĞI YAKILDI

Irak'ta yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu gibi sorunlara çözüm getirilmesi talebiyle düzenlenen gösteriler ikinci gününde devam ederken görüntüler de sosyal medyaya yansıyor. Bir videoda Iraklı göstericilerin "İran dışarı" sloganları attıkları duyuldu.



Öte yandan gösteirler sırasında İran bayrağı yakıldı.

2_176

1_177

Haber Ara