Dolar

32,4644

Euro

34,5218

Altın

2.473,10

Bist

9.565,76

Irak'ta idam kararları

Irak'ta idam kararları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-27 20:11:39

Irak'ta idam kararları
Irak Adalet Bakanlığı, "sivilleri öldürmekle suçlanan" kişiler hakkında çıkan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan idam kararlarının uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Adalet Bakanı Haydar ez-Zemili tarafından yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan 21 idam hükmünü uygulamaya başladığı belirtildi.

Kararların, Iraklıların kanının akmasına sebep olanlara yönelik olduğu ifade edilen açıklamada, hükmün şu ana kadar uygulandığı kişi sayısı ve infaz yerine ilişkin bilgi verilmedi.

Açıklamada ayrıca, bakanlığın daha önce idam hükümlerinin "Spyker" katliamında ölenlerin ailelerinin önünde ve katliamın gerçekleştiği yerde uygulanmasını önerdiği ancak bunun için özel izinler alınmasını gerektirdiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Fuad Masum, 15 Ağustos'ta terör suçlamasıyla yargılanan 21 kişinin idam kararını onaylamış, yasalara uygun bir şekilde uygulanması için gerekli belgeleri Adalet Bakanlığı'na göndermişti.

Irak yasaları "terör", "adam kaçırma", "öldürme" ve "kamu kuruluşlarına zarar verme" gibi yaklaşık 50 suça idam cezası verilmesini öngörüyor.

Irak Ceza Mahkemesi, 8 Temmuz'da "Spyker katliamında suçlu bulunan" 24 kişiyi idam cezasına çarptırmıştı.

Geçen yıl Salahaddin vilayetinin merkezi Tikrit'i ele geçiren DAEŞ terör örgütü, 12 Haziran 2014'te, yüzlerce kişinin kurşuna dizilirken çekilen görüntülerinin yer aldığı bir video paylaşmış, öldürülen kişilerin Spyker Askeri Üssü'ndeki güvenlik görevlileri olduğu belirtilmişti. Irak Parlamentosu da kurşuna dizilerek öldürülen yaklaşık bin 700 kişinin askeri öğrenci ve güvenlik görevlileri olduğunu duyurmuştu.

Haber Ara