Dolar

32,3218

Euro

35,0855

Altın

2.300,02

Bist

9.060,56

Irak'ta görevlendirilen ABD şirketiyle ilgili skandal iddialar!

Irak'ta Balad Hava Üssü'nün güvenliğini sağlamakla görevlendirilen Sallyport Global şirketinin alkol kaçakçılığı, hırsızlık, güvenlik ihlalleri ve fuhşa göz yumduğu iddia edildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-03 12:24:49

Irak'ta görevlendirilen ABD şirketiyle ilgili skandal iddialar!

AA'nın Associated Press'den aktardığı habere göre, iki eski müfettiş ve 10'dan fazla şirket çalışanıyla yaptığı mülakatlara dayandırdığı haberine göre, Irak'ta F-16 jetlerinin kullandığı Balad Hava Üssü'nün güvenliğini sağlamak için yaklaşık 700 milyon dolar ödeme yapılan Sallyport Global, sözleşmenin ciddi biçimde ihlali anlamına gelen birtakım olayları görmezden geldi.

Görevden alınan iki müfettiş Robert Cole ve Kristie King, Sallyport çalışanlarının fuhuş yaptırdığına dair kanıt elde ettiklerini, üste görevli personelin düzenli olarak alkol kaçakçılığı yaptığını, milislerin, açık kasa kamyonlar ve vinç yardımıyla üsteki jeneratörleri çaldığı ve çaldıkları malzemeyle muhafızların yanından geçip gittiğini açıkladı.

Balad üssünde yaşanan olayların, şirketin Virginia'daki merkezine kadar uzandığı ancak müfettişlerin ortaya çıkardığı bulguların, ABD yönetimine yansıtılmadığı kaydedildi.

Olaylarda parmağı olduğundan şüphelenilen şirket yöneticileriyle görüşmeyi planlayan ve üsteki usulsüzleri tespit eden müfettişlerin 12 Mart'ta aniden görevden alınarak Irak'tan çıkarıldığı belirtildi.

Sallyport Global, Associated Press'e gönderdiği açıklamada, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin DEAŞ'a karşı düzenlediği operasyonlarda kullanılan F-16 filosuna ev sahipliği yapan üste, hükümetle yapılan sözleşmenin koşullarının yerine getirildiği ifade edildi.

Şirketin yöneticilerinden Matt Stuckart, "Sallyport, Irak gibi zorlu savaş bölgelerinde yaşam desteği ve güvenlik hizmetleri konusunda güçlü bir geçmişe sahiptir ve DEAŞ'a karşı mücadelede büyük, öte yandan duyurulmayan bir rol oynamaktadır. Şirket, Balad'da usulsüzlüğe ilişkin herhangi bir önermeyi çok ciddiye alıyor" ifadesini kullandı.

Irak hükümeti tarafından kontrol edilen Balad'a Amerikalılar, 2003 yılından bu yana gelip gidiyor. Üs, DEAŞ'ın bölgede hüküm sürmeye başlamasıyla 2014 yılı haziran ayında boşaltılmıştı.

Amerikalıların üsse geri dönmesinin ardından Sallyport, Balad'da F-16'ların ve pilotlarının güvenliğini sağlamakla görevlendirilmişti.

 

Haber Ara