Dolar

32,5679

Euro

34,7261

Altın

2.491,68

Bist

9.524,59

Irak'ta cumhurbaşkanı yardımcıları görevine geri dönüyor

Irak Federal Mahkemesi, Başbakan Haydar el-İbadi tarafından cumhurbaşkanlığı yardımcılığı makamının kaldırılmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-10 17:07:12

Irak'ta cumhurbaşkanı yardımcıları görevine geri dönüyor

Federal Mahkeme Sözcüsü Abdussettar Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, mahkemenin cumhurbaşkanı yardımcılarının görevlerinin iptaline dair itirazları değerlendirmek üzere tüm üyelerin katılımıyla toplandığını belirtti.

Bayraktar, açıklamasında, "Mahkeme, anayasanın 69. maddesinin ikinci fıkrasının, cumhurbaşkanının bir ya da daha fazla yardımcısının olmasını gerektirdiğini gördü. Mahkeme, anayasadaki 93. maddenin 1. fıkrasına göre 9 Ağustos 2015 tarihli cumhurbaşkanı yardımcılarının görevinin lağvedilmesine dair kararın anayasal olmadığına karar verdi. Karar, oy birliğiyle alındı." ifadelerine yer verdi.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, 9 Ağustos 2015'te açıkladığı, iki gün sonrasında ise Meclis'ten oy birliğiyle geçen reform paketiyle 3 cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve 3 başbakan yardımcılığı koltuklarını lağvetmişti. Söz konusu kararla Şii liderler eski Başbakan Nuri El Maliki ve İyad Allavi ile Sünni lider Usame Nuceyfi koltuklarını kaybetmişti.

MALİKİ'DEN AÇIKLAMA 

Eski Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Federal Mahkemenin cumhurbaşkanlığı yardımcılığı makamının lağvedilmesinin anayasaya aykırı olduğu kararının "saygın" olduğunu ifade etti.

Maliki, yaptığı yazılı açıklamada, mahkemenin söz konusu kararını "saygın" olarak niteleyerek, yanlışların düzeltilmesinin gerekli bir durum olduğunu savundu.

Maliki, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın mahkeme kararına karşı çıkıp gösteri çağrısına atfen şunları kaydetti:

"Sapkın zihniyetli çetelerin yargı ve yürütme erkini kışkırtmaya yönelik tehditlerini kabul etmiyoruz. Seçimimiz hangi mevkide olursa olsun halkın yanında durarak zorluklarla mücadele olacaktır."

Haber Ara