Dolar

32,3397

Euro

35,1053

Altın

2.239,53

Bist

8.855,15

Irak'ta bir ayda üçüncü başbakan adayı: Eski istihbarat başkanı Kazimi görevi devraldı

Irak'ta uzun süredir devam eden siyasi çalkantı sürerken Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa el Kazimi, son bir ayda hükümeti kurmakla görevlendirilen üçüncü isim oldu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-09 19:10:39

Irak'ta bir ayda üçüncü başbakan adayı: Eski istihbarat başkanı Kazimi görevi devraldı

2016 Haziran ayından beri Irak istihbaratının başında olan El Kazimi'nin hiçbir siyasi partiye üyeliği bulunmuyor.

Eski Başbakan Adil Abdulmehdi, hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle 29 Kasım 2019'da görevinden istifa etmişti.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in atamasının ardından açıklama yapan 53 yaşındaki Kazimi, sosyal medya hesabından, "Irak hükümetine liderlik etme görevim boyunca, kendimi ülke vatandaşlarıma adayarak çalışacağıma ve Irak halkının isteklerine öncelik vererek hükümette görev yapacağıma ant içerim." mesajını paylaştı. 

Irak Cumhurbaşkanı Salih, ülkede yaşanan protestolar ve aylarca süren siyasi çıkmazın ardından 17 Mart'ta hükümeti kurma görevini eski Necef Valisi Adnan Zurfi'ye vermişti.

Irak Cumhurbaşkanı 1 Şubat'ta da bağımsız aday ve eski İletişim Bakanı Muhammed Tevfik Allavi'yi hükümeti kurmakla görevlendirmiş ancak Allavi, Meclis'te güvenoyu toplantılarının gerçekleşmemesi nedeniyle görevi iade etmişti. 

Şii gruplar Zurfi'nin başbakanlığına karşı çıktı, Kazimi'yi destekledi

Ancak 5 Şii siyasi meclis grubunundan oluşan Fetih Koalisyonu'nun hükümeti kurma görevi için Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa Kazimi'yi aday göstermek için anlaşması sonrası, Zurfi'nin parlamentodaki çoğunluğun desteğini alma şansı da kaybolmuş oldu.

Kanun Devleti Koalisyonu, Ulusal Hikmet Akımı, Fazilet ve Ulusal Vizyon Koalisyonu'ndan oluşan Fetih Koalisyonu'nun Irak meclisinde toplamda 48 milletvekili bulunuyor.

Söz konusu koalisyon Adnan ez-Zurfi'yi Amerika Birleşik Devletleri'ne yakın olmakla suçlayarak hükümeti kurmasına itiraz etmişti. Zurfi'nin Irak'ın yanı sıra ABD vatandaşlığı da bulunuyor.

Hükümetin 329 sandalyeli meclisten güvenoyu alması için oturumda hazır bulunanların mutlak çoğunluğu gerekiyor. Irak Anayasası'na göre el Kazimi'nin 30 gün içinde hükümeti kurması gerekiyor.

Irak hükümeti kamu borçları sebebiyle zor durumda, petrol gelirleri yarı yarıya azaldı

Irak'ta koronavirüs salgını sonrası düşen petrol fiyatları, aylardır sokak gösterilerine sahne olan ekonomik krizi daha da körükledi. Bağdat hükümeti mart ayında ham petrol ihracatından 2.9 milyar dolar elde ettiğini açıklamıştı. Bu rakam Irak'ın 2019'daki aylık petrol gelirlerinin yaklaşık yarısına tekabül ediyor. Irak devlet gelirlerinin yüzde 90'ı, hükümete bağlı petrol şirketlerinin ihracat rakamlarından geliyor.

Ülkede bugüne kadar Covid 19 salgını sebebiyle 1,202 kişi enfekte olurken, salgın sebebiyle 69 kişi yaşamını yitirdi.

Haber Ara