Dolar

32,5431

Euro

34,8976

Altın

2.427,76

Bist

9.690,91

Irak Savunma Bakanı Şamari'nin çifte vatandaşlıkla İsveç'ten sosyal yardım aldığı ortaya çıktı

Irak Savunma Bakanı, çifte vatandaşlığını kullanarak İsveç'ten sosyal yardım aldığı ortaya çıktı. Irak son aylarda yoksulluk ve işsizlik nedeniyle protesto gösterilerine sahne oluyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-25 17:25:12

Irak Savunma Bakanı Şamari'nin çifte vatandaşlıkla İsveç'ten sosyal yardım aldığı ortaya çıktı

Irak Savunma Bakanı Necah Hasan Ali el Şamari'nin yıllardır İsveç'ten mülteci yardımı aldığı ortaya çıktı.

Haber, son aylarda yolsuzluk, yoksulluk ve işsizlik nedeniyle protesto gösterileri düzenleyen Irak'lıların iddialarını doğrulamış oldu.

2009'DAN BERİ SOSYAL YARDIM ALIYOR

İsveç medyasına göre, Necah el Adili isimli İsveç vatandaşı olarak gözüken Irak Savunma Bakanı Necah Hasan Ali el Şamari, 2009'da oturma izni başvurusu yaptığı İsveç'te 2015'te vatandaşlığa geçmiş ve hala başkent Stockholm'un banliyölerinden birinde yaşıyor.

İki hafta önce sosyal yardım yolsuzluğundan rapor edilene kadar hem bakan hem de eşi İSveç'ten yardım almayı sürdürdü.

Bu yardım, ayda 540 dolarlık konut ve 465 dolarlık çocuk yardımını kapsıyor.

ENGELLİ MAAŞI DA ALMIŞ

Iraklı bakanın, ayrıca, İsveç'te çalışmasına engel derecede hafıza kaybı yaşadığı gerekçesiyle engelli yardımı da aldığı da ortaya çıktı.

Rapora göre, Bakan Şamari, 2016'da ne olduğu açıklanmayan 'bir dizi ağır suçla' itham edildi ve hakkındaki suçlamaların davadan bir gün önce düşürüldü. Iraklı bakanın, sorgulama sırasında kendisini askeri bilimlerde master yapmış siyasi bilimler doktora öğrencisi olarak takdim ettiği de raporda yer alıyor.

ERKEKLERİ TACİZ ETTİ

Nyheter Idag haber sitesi, Şamari'nin Adili adıyla genç erkeklere cinsek içerikli mesajlar yolladığı iddiasını da ortaya attı. İddia kapsamında konuşma görüntüleri yayınlandı.

ZAMAN ZAMAN İSVEÇ'E SEYAHAT ETTİ

Çifte vatandaşlık sahibi Irak Savunma Bakanı Necah Hasan Ali el Şamari'nin çocuklarının Stockholm'de özel bir okulda eğitim gördüğü ve ülkede yaşadığı yanılsaması yaratmak için zaman zaman İsveç'e seyahat ettiği belirtildi.

IRAK ANAYASASINA GÖRE SUÇ

Irak Anayasasına göre hükümet yetkilileri çifte vatandaş olamıyor ve göreve başlamadan önce diğer vatandaşlıktan çıkıyor.

İDDİALAR PASAPORT İLE DOĞRULANDI, IRAK HÜKÜMETİ BAKANA SAHİP ÇIKTI

Şamari'nin çifte vatandaş olduğuna dair iddiaları, kendisinin fotoğrafıyla Necah el Adili adına çıkarılmış İsveç pasaportunun görüntülerinin sosyal medyada paylaşılmasına rağmen, Irak hükümeti bugüne dek kesin dille reddetmişti.

1_238

2_235

İSVEÇ ŞOKTA

İsveç'te ise sosyal yardım sisteminin yabancı bir ülkenin görevdeki bakanı tarafından suistimal edilmesinin şoku yaşanıyor.

İSVEÇ SAVUNMA BAKANLIĞI DOĞRUDI

Sonunda cuma günü İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist'in basın sözcüsü Toni Eriksson, devlet televizyonu SVT'ye yaptığı açıklamada, Iraklı muhataplarının aynı zamanda İsveç vatandaşı olduğunu belirtti.

SAHTEKARLIK SORUŞTURMASI AÇILDI

Bunun üzerine sosyal yardım sahtekarlığı hakkında hem polis hem de sosyal yardım denetleme kurulu soruşturma açtı.

IRAK SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

SVT, Irak Savunma Bakanlığı'nın Facebook sayfasından yapılan açıklamayı aktardı.

Suçlamaların 'yalan haber yayma' diye reddedildiği açıklamada, 'yalan haber uydurularak bakanın kişisel ve profesyonel yaşamına zarar vermenin amaçlandığı' savunuldu.

BAKAN, İSVEÇLİ BİR AVUKAT TUTTU

Aynı zamanda Saddam döneminin askeri yetkililerinden olan Bakan Şamari, İsveçli bir avukat tuttuğunu duyurarak İsveç'in medya organlarını hakkında yalan iddia yaymaktan dava etmekle tehdit etti.

EKD3bPhX0AAggK1

İSVEÇ MEDYASI: HÜKÜMETİMİZE GÜVENİYORUZ

Nyheter Idag Genel Yayın Yönetmeni Chang Frick ise 'İsveç hükümetinin medyanın güç sahiplerinin yolsuzluklarını soruşturma hakkının arkasında duracağına tümüyle güvendiğine' dair açıklama yaptı.

İSVEÇ'TEN TEPKİLER

Liberal-muhafazakar çizgideki Ilımlılar partisinin grup lideri Tobias Billström Şamari vakasıyla ilgili "İsveç sosyal yardım sisteminden yıllarca nasıl yararlanabildiği, Irak hükümetine girmesine rağmen nasıl durdurulamadığı konusunda pek çok soru işareti var" dedi.

Sosyal Güvenlik Bakanı Ardalan Shekarabi, sosyal yardım sistemine karşı suç işlenmesinin çok büyük ayıp olduğunu ve yardımı hak etmeyen kimseye tek bir kron bile harcanmamasını garanti altına alacaklarını söyledi.

"BAKAN MÜLTECİ KILIĞINDA KİMDEN KAÇIYOR, KENDİNDEN Mİ?"

Sosyal medyadaki tepkilere katılan gazeteci Mattias Albinsson "Bir Arap ülkesinin savunma bakanı aynı zaman İsveç'te mülteci statüsü alıyorsa, aslında kimden kaçmaktadır? Kendi kendisinden mi" diyerek durumun absürtlüğünü vurguladı.
2019-11-25_17h20_22

 

Haber Ara