Dolar

32,5803

Euro

34,8429

Altın

2.418,57

Bist

9.645,02

Irak sahasında ittifak sesleri: Sadr başkanlığında...

Erbil yönetimine yakınlığı ile tanınan Rudaw Irak'ta bazı gruplar arasında, Mukteda es Sadr'ın başkanlık ettiği bir anlaşma imzalandığı iddiasını gündeme taşıdı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-12 13:31:15

Irak sahasında ittifak sesleri: Sadr başkanlığında...

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Habere göre Irak Parlamentosu İstikame Grubu Üyesi Emir Kinani, Irak'taki bazı siyasi taraflar arasında ülkenin tanınan simalarından Şii Sadr Hareketi Başkanı Mukteda es Sadr'ın başkanlığında, “Sairun” (Devrimciler) adı altında ittifak imzalandığını söyledi.

MALİKİ ve İBADİ YOK

Emir Kinani, “Mukteda es Sadr'ın liderliğini üstlendiği ittifakta, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri Maliki ve Irak Başbakanı Haydar İbadi yer almıyor” dedi.

"SADR YENİ SİYASİ OLUŞUMA GİDİYOR" İDDİASI

Geçtiğimiz günlerde IKBY yönetimine yakınlığı ile bilinen Kürdistan 24, Sadr Hareketi'nden Irak Parlamentosu Üyesi Muhammed Huri'nin açıklamalarını duyurmuş, Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr'ın Irak seçimlerine katılmak için İstikamet Hareketi adıyla yeni bir oluşum kurmaya hazırlandığını söylemişti.

SADR: BAĞDAT'TA REFORM YAPILMALI

Irak hükümetine karşı ülkenin en etkili dini ve politik figürlerinden biri olarak kabul edilen, Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr, geçen yıl Bağdat hükümetinde reform yapılmasına ilişkin görüşlerini kamuoyuna duyurmuş, taraftarlarını defalarca hükümete karşı protesto etmesi için kentteki Tahrir Meydanı'nda toplanmaya çağırmıştı. Mukteda es Sadr, özellikle Maliki ve Abadi'ye karşı yaptığı sert açıklamalarıyla da biliniyor.

SADR: SİLAHLARI TESLİM EDİYORUZ

Şii lider Mukteda es Sadr, geçtiğimiz aylarda IŞİD'in yenilmesi sebebiyle ikamet ettiği Necef kentinde yaptığı basın açıklamasında, "Seraya es Selam'a ellerindeki tüm silahları en kısa sürede devlete teslim etmeleri talimatı verdim" dedi. "Samarra dışında kurtarılan tüm bölgeleri 45 gün içerisinde güvenlik güçlerine teslim edeceğiz" diyen Sadr, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1990'daki Kuveyt işgali nedeniyle Irak'a uyguladığı yaptırımları kaldırması sebebiyle ülkede kendisine bağlı tüm askeri birimleri süresiz olarak dondurma kararı aldığını ifade etti.

İBADİ'YE ÇAĞRI

Sadr, Irak Başbakanı Haydar el İbadi'ye de 'Haziran 2014'te Musul'un IŞİD tarafından işgal edilmesine neden oldukları iddia edilen askeri ve siyasi yetkililer hakkında soruşturma başlatması ve yolsuzlukla mücadele etmesi' çağrısında bulundu.

IRAK'TA SEÇİM

Irak'ta 12 Mayıs'ta parlamento ve İl Meclis seçimlerinin yapılması bekleniyor. Partilerin seçimlere katılmak amacıyla, Irak Yüksek Seçim Kurulu'na başvuru süresi bugün doluyor.

Haber Ara