Dolar

32,5839

Euro

34,7828

Altın

2.509,59

Bist

9.693,46

'Irak, Saddam'ın kızını iade etmesi için Ürdün'e baskı yapıyor'

Suudi gazetesi Okaz'ın Çarşamba günü yayınladığı bir rapora göre Irak parlamentosu, Saddam Hüseyin’in kızı Raghad Hüseyin'in iadesi için Ürdün'e baskı yapıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-16 19:10:37

'Irak, Saddam'ın kızını iade etmesi için Ürdün'e baskı yapıyor'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Iraklı kaynaklar, gazeteye verdiği demeçte Başbakan Adil Abdulmehdi'nin bir krizle karşı karşıya kaldığını ve parlamentodaki siyasi tarafların Ürdün'ü Saddam Hüseyin'in kızı Raghad da dahil olmak üzere birçok Iraklı muhalifi iade etmeye zorladığını belirtti.

Middle East Eye'nin aktardığı habere göre Irak hükümeti, Hüseyin'in beşinci kızını ve Ürdün'deki diğer Iraklıları devleti devirmek isteyen militan hareketleri finanse etmekle suçladı.

Okaz gazetesine göre parlamentodaki siyasi bloklar, Ürdün'de yaşayan Iraklılar ile iki ülke arasındaki ilişkileri baskı altına almak için ticari ilişkiler kurmaya çalışıyor.

Ancak Irak hükümeti bu iddiaları reddediyor.

raghad-huseyin
Raghad Hüseyin

ÜRDÜN NE DİYOR?

Bu arada Ürdün de "ülkenin egemenliğini hedef alan herhangi bir siyasi şantaj girişimini reddettiğini" belirtti.

Ürdünlü kaynaklar gazeteye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "ABD'nin Irak'taki varlığına karşı olanlar da dahil olmak üzere yaklaşık yarım milyon Irak'a ev sahipliği yapan Amman'ın herhangi bir baskı yaratması mümkün değil."

2018'DEKİ İADE TALEBİ DE REDDEDİLDİ

Bağdat yönetimi, zaman zaman Raghad Hüseyin'in iadesini istiyor. Irak, son olarak 2018 yılında 60 kişinin iadesini istemiş, bu isimler arasında Hüseyin de yer almıştı. Irak, yaptığı iade talebine olumsuz yanıt alırken, Ürdün yönetimi “Bu talebin dikkate alınmamasının sebebi Saddam Hüseyin'in kızı Raghad'ın Ürdün kralının, hükümetin ve Ürdün halkının bir misafiri olarak görülmesidir. Bunun dışında da bunun insani yönünün de olmasıdır. Raghad misafirlik kültürüne bağlı kalıyor hem Irak'ın hem de diğer ülkelerin siyasi işlerine karışmıyor” karşılığını vermişti.

Saddam Hüseyin'in kızı Raghad Hüseyin, Aralık 2016'da uzun süren bir sessizliğin ardından CNN'e açıklamalarda bulunmuştu.

Haber Ara