Dolar

32,4980

Euro

34,7848

Altın

2.419,99

Bist

9.676,01

Irak ordusu Ovaköy için harekete geçiyor

Bağdat güçleri, Ovaköy’ün karşısındaki Dayrabun ve Bacid için operasyona hazırlanıyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-12 08:57:55

Irak ordusu Ovaköy için harekete geçiyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referanduma gitmesiyle geriliminm arttığı Irak'ta Türkiye ve Merkezi Irak Yönetimi'nin sınır kapısı olarak kullanacakları Ovaköy'ün karşısında bulunan Peşmerge kontrolündeki Dayrabun ve Bacid için Bağdat güçleri harekete geçiyor.

Buna göre Dayrabun ve Bacid, yapımı düşünülen Ovaköy Sınır Kapısı'nın Irak'a açılan noktası konumunda olması sebebiyle kritik önem taşıyor.

Gelen haberlere göre karşılıklı restleşmeye sahne olan bölgedeki Peşmergeler, Bağdat yönetimine “Burası bizim kontrolümüzde ve bölgeye yaklaşan kim olursa vururuz” tehdidinde bulundu. Irak Hükümeti'nden ise cevap gecikmedi: “Tehditlere boyun eğmeyeceğiz, tartışmalı bölgelerden çekilin!”

Irak Merkezi Hükümetinin yayınladığı ültimatom kapsamında sınır kapıları, petrol sahaları ve havalimanlarının devri öncelik taşıyor. Türkiye ve Irak arasında Habur'u by-pass edecek olan Ovaköy konusunda büyük oranda mutabakat sağlandı.

Halen 50 bin kişilik kuvvetle operasyon sürdüren Bağdat güçlerinin bölgeye 70 binlik daha takviye yapabileceği kaydedildiliyor. Merkezi ordu, içerisindeki İran destekli Şii milislerle toplamda 220 bin askerden oluşuyor.

Haber Ara