Dolar

32,5837

Euro

34,8026

Altın

2.514,10

Bist

9.693,46

Irak ordusu Musul'daki sivilleri uyardı: Şehirden çıkın

Irak ordusuna ait uçaklar geçtiğimiz gece Musul'un batı yakasındaki Musul El-Kadim bölgesi başta olmak üzere IŞİD'in kontrolündeki bölgelere havadan bildiri attı. Bildirilerde sivillerin evlerini terk etmeleri ve IŞİD kontrolündeki bölgelerden çıkması istendi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-30 00:17:21

Irak ordusu Musul'daki sivilleri uyardı: Şehirden çıkın

Mepanews'in haberine göre Son bir hafta içinde ikinci kez havadan dağıtımı yapılan bildirilerde kentteki sivil halkın "oluşturulan güvenlik koridorlarını" kullanarak IŞİD kontrolündeki bölgeleri terk etmeleri isteniyor. Bildiride yakın bir vakitte IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelere yönelik saldırı başlatılacağı bilgisi de yer alıyor.

"GÜVENLİ KORİDORLAR"

2016 ylının Nisan ayında gerçekleşen Felluce Operasyonu'nda da sivillerden "güvenli koridor"ları kullanmalarını istenmiş, ancak bölgedeki siviller çıkış yapmak için kullanabilecekleri bu koridorların varlığından habersiz olduklarını ifade etmişlerdi. Felluce'de bir şekilde çatışma alanlarından kurtulmayı başaran siviller ise Bağdat hükümetine bağlı güvenlik güçleri ve İran tarafından desteklendiği bilinen Haşdi Şabi tarafından işkence ve infazlara maruz kalmışlardı.

"IRAK GÜÇLERİ İLERLEYEMİYOR"

İki gün önce Musul'da IŞİD'in elinde kalan son dört bölgeyi de geri alabilmek için yeni bir saldırı başlatıldığını açıklayan Bağdat hükümeti güçlerinin, başta Musul El-Kadim semti olmak üzere saldırı başlattığı noktalarda yoğun bir direnişle karşılaştığı ifade ediliyor. Uzmanlar Bağdat hükümeti güçlerinin iki gün önce başlattığı yeni saldırıda kayda değer bir ilerleme sağlanamadığını belirtiyor.

MUSUL'DA 8 BİNİ BULAN KAYIP

Musul Operasyonu'nun başladığı Ekim 2016 tarihinden bu yana ABD liderliğindeki koalisyon uçaklarının düzenlediği hava saldırıları ve yaşanan çatışmalarda en az 8 bin sivil hayatını kaybetmiş, yarım milyondan fazlası da yerlerinden göç etmek zorunda kalmıştı.

"ŞEHRİN GERİ KALANINI ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ"

Musul Operasyonu komutanı Korgeneral Abdulemir Raşid Yarullah, iki gün önce başlatılan yeni saldırı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kentin geri kalanını da özgürleştirmek için kuvvetlerimizin saldırıları başlamıştır" ifadelerini kullanmıştı.

İBADİ: AZ KALDI

Irak Başbakanı Haydar İbadi, IŞİD'e karşı Musul operasyonuna katılan ordu güçlerini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Zaferler elde ettiniz ve bu çeteleri (DEAŞ) yenmenin son aşamalarındasınız. Musul'da kahramanlarımızın sayesinde zaferin ilanı çok yakın. Haşdi Şabi güçleri, çizilen plan çerçevesinde Suriye sınırına ulaştı" dedi.

Haber Ara