Dolar

32,3660

Euro

34,9644

Altın

2.325,55

Bist

9.079,97

Irak Ordusu ilerliyor... İşte Kerkük'te son durum!

Irak Ordusu, Kerkük'te adım adım ilerliyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-16 13:47:38

Irak Ordusu ilerliyor... İşte Kerkük'te son durum!

Kerkük operasyonunu Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı yürütüyor. İşte dakika dakika operasyon:

KERKÜK TAMAMEN IRAK ORDUSUNA GEÇTİ

17.01: Reuters, Irak Başbakanı İbadi'nin, Irak bayrağının "Kerkük ve Kürt kontrolü altındaki diğer tartışmalı alanlarda" yükseltilmesi için emir verdiğini aktardı. Irak devlet televizyonunun haberine göre terörle mücadele gücü, 9. Tugay ve federal polisin, Kerkük'te çatışma yaşanmadan geniş bölümde kontrolü sağladı. Irak Başbakanı Haydar İbadi, "Ortak Operasyonlar Komutanlığı altında bulunan Haşdi Şabi de, silahlı kuvvetlere Kerkük dışında destek sunuyor" açıklaması yaptı.

STRATEJİK NOKTALAR BAĞDAT'IN ELİNE GEÇTİ

15.08 Irak Ordusu ve federal polis güçleri, K1 Askeri Üssü, Baba Gürgür Petrol Yatağı, Kerkük Kuzey Petrol Şirketi, KYB'nin 70'inci Tugay Üssü (Talabani güçleri) ve Kerkük Havaalanı'nda denetimi tamamen sağladı.

20171016_2_26307373_26846661_Web

 

14.55 Peşmerge'den ağır silah alan PKK'lıların ellerindeki silahlar ve bindkleri hummer ve pikaplarla kent merkezinde tur attıkları görülüyor.

432_1990

ANA CADDELERDE IRAK ORDUSU HAKİMİYET SAĞLADI

14.38 Irak ordusu ve ona destek veren federal polis güçleri, Kerkük'teki ana caddelerde denetimi sağladı. Kerküklüler, üst geçitlerde gayrimeşru referandum için IKBY tarafından asılan panoların üzerini Irak bayrağı ile örttü.

SİVİLLER AYRILIYOR

14.11 Sadece Peşmergelerin değil, bazı siviller de şehirden ayrılmaya başladığı görülüyor.

10 PEŞMERGE ÖLDÜ

14.02: Çatışmalarda 10 Peşmerge öldü.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

13.40: Kremlin'den "Irak'ın toprak bütünlüğü korunmalı, gerginlik azaltılmalı" açıklaması yapıldı.

IRAK GÜÇLERİ TUZHURMATU'YA GİRDİ

13.30 Irak Ordusu, Tuzhurmatu'nun tamamında kontrolü sağladı.

PKK'LILAR IRAK GÜÇLERİNE SALDIRDI

13.23 Peşmerge'den silah alan PKK'lılar ve Peşmergeler, kent merkezindeki bazı cadde ve sokak başlarında Irak güçlerine karşı ateş açtı.

pkk_8026

İBADİ'DEN KERKÜK'E YENİ VALİ

13.20: Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Kerkük'e Rakan al-Jbourri'yi vali olarak atadı.

ŞEHİRDEN DUMANLAR YÜKSELİYOR

13.04 Peşmergelerin çekilmesinin ardından güvenlik güçlerinin birçok stratejik bölgede kontrolü sağladığı Kerkük'te, dumanlar yükselmeye başladı.

BARZANİ'NİN BAYRAKLARI İNDİRİLİYOR

12.54 Irak ordusu ve federal polis güçleri sabahın erken saatlerinde güneyden ilerleyerek, K1 Askeri Üssü, Baba Gürgür Petrol Yatağı, Kerkük Kuzey Petrol Şirketi, KYB'nin 70'inci Tugay üssü ve Kerkük Havalimanı'nda denetimi tamamen sağladı. Irak'ın Kerkük kentinde başlatılan operasyon kapsamında kentin güneyindeki Bir Haziran kontrol noktasındaki IKBY bayrakları federal polis güçlerince indirildi.

kerkuk_5097

 

İBADİ'DEN KERKÜK'TEKİ KÜRTLERE GÜVENCE

12.53 Irak Başbakanı İbadi, devlet televizyonuda yayımlanan açıklamasında, Kerkük halkından güvenlik güçleriyle işbirliği içerisinde olmalarını isteyerek, "IKBY ve özellikle Kerkük'teki halkımızın selametine önem veriyor ve güvenliklerini sağlama konusunda onlara güvence veriyoruz." dedi.

IRAK GÜÇLERİ KERKÜK'ÜN MERKEZİNE GİRMEYECEK

12.48 Iraklı iki askeri yetkili Irak Ordusu'na Kerkük kentine girme talimatı verilmediğini ve kentin "çevresinin emniyete alınması" amaçlandığını belirtti.

KERKÜK'TEKİ KÜRT SİVİLLER PEŞMERGE'NİN KAÇMASINI ENGELLİYOR

12.47 Peşmerge'nin ani bir şekilde çekilmesine öfkelenen bazı kent sakini Kürtlerin ise gönüllü olarak ellerine silah alıp sokak başlarında durduğu, Süleymaniye'ye dönen Peşmerge tanklarının gidişine izin vermedikleri görüldü.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

12. 40 : Dışişleri Bakanlığı, Kerkük'teki çatışmalarla ilgili resmi açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

"IKBY'nin Irak Anayasasını ihlal etmek suretiyle gayrımeşru şekilde düzenlediği referandum sonrasında Irak Hükümeti'nin ülkenin toplumsal mozaiğinin bir modelini oluşturan ve tarih boyunca Türkmen soydaşlarımızın yurdu olan Kerkük şehrinde anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımları yakından takip ediyoruz.

Irak Hükümeti'nin Kerkük'te PKK mensuplarına müsamaha gösterilmeyeceğine, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı telakki edileceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz.

IKBY'yi son dönemde yaptığı vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz. Kerkük'te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK'nın bu bölgede melce bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır.

Bu vesileyle, Irak'ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguluyoruz. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz.

Türkiye, ülkede kalıcı barış ve istikrarın tesis edilebilmesini teminen atacağı adımlarda Irak Hükümeti'nin yanında yer alacaktır."

PKK'LILAR DEVREYE SOKULDU

12.37 Peşmerge'den silah alan PKK'lılar, ellerindeki silahlar ile kent merkezindeki bazı cadde ve sokak başlarını tuttu.

12.29 Bazı Kerküklü aileler, oluşan kaos ortamından dolayı Erbil ve Süleymaniye'ye doğru araçlarıyla hareket etti.

11.59 Irak Ordusu, Kerkük Havaalanı'nı ele geçirdi.

kerkuk_7203

11.49 Kerkük'ün güneyindeki Mektep Halit bölgesi'nden geçen Irak güçlerinin Kerkük merkezi ve çevresine sevkiyatları sürüyor.

kerkuk_7204

11.47 Kerkük'te yaşanan gerginlikler sebebiyle kent merkezindeki hayat durma noktasına geldi.

PETROL SAHASI BARZANİ'DEN ALINDI

11.41 Kerkük'te bulunan yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada Irak hükümet güçlerinin K1 hava üssünü aldıktan sonra Kuzey Petrol şirketi tesislerine doğru ilerlediğini ve Baba Gurgur petrol sahası ve Kuzey Petrol rafinerisini herhangi bir çatışma olmadan Barzani güçlerinden aldığını belirtti.

kerkuk_654

KERKÜKLÜLER YOLLARI KAPATIYOR

11.34 KYB'li Peşmergelerin (Talabani güçleri) Kerkük'ün güneyinden çekilmesiyle birlikte, Kerkük'te bazı vatandaşlar lastik yakarak yolları kapattı.

11.20 Irak güçlerini yolda karşılayan Kerküklüler, sevinç yaşadı.

TALABANİ GÜÇLERİ ÇEKİLİYOR

11.20 Irak'ın Kerkük kentindeki mevzilerinden çekilen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmerge Sorumlusu Vesta Resul, Irak ordusuna denk bir güçleri olmadığından dolayı çekilmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Resul, Kerkük'te kendi partisine ait yayın organlarına yaptığı açıklamada, "Dün geceden bu yana karşımıza hiç direnemeyeceğimiz düzeyde askeri sevkiyatlar yapıldı. 350 tank ve ağır silahla 4 birliğimize saldırıldı." dedi.

qwe_3021

PEŞMERGELER KAÇIYOR

10.24 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, Kerkük'teki bazı Peşmergelerin geri çekilmesi üzerine Erbil'den takviye güç gönderildiğini belirtti.

kerkuk_7383

ASKERİ ÜSTE KONTROL SAĞLANDI

10.19 Irak terörle mücadele gücünün Kerkük'teki K1 Askeri Hava Üssü'nde kontrol sağladığı bildirildi

KERKÜK'TEKİ TÜRKMENLERE PKK TEHDİDİ

10.13 Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, PKK'nın Kerkük sokaklarına indiğini belirterek, bunun Türkmenleri endişelendirdiğini ifade etti.

Bağdat yönetimini durumun takibi ve PKK'lıların Kerkük'ü terk etmesi için göreve çağıran Salihi, "Kerkük için en büyük tehlike PKK'dır. Yaptıkları eylemlerle kentteki toplumsal barışı tehlikeye atıyorlar. Bağdat ve Kerkük askeri üssündeki ABD'lilerin duruma müdahil olmasını istiyoruz." diye konuştu.

09.54 Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, Kerkük'teki memurlara iş yerlerine gitmeleri ve mesailerine devam etmeleri çağrısı yaptı.

09.40 : Rudaw, Şii milisler Haşdi Şabi güçlerinin Tuzhurmatu'daki bazı Kürt mahallelerine girdiğini aktarıyor. İlçedeki bazı peşmerge birlikleri saldırılara karşı koyamadığı için çekildi. Türkmen ilçesi olarak bilinen Tuzhurmatu'ya çok sayıda peşmerge gönderiliyor.

4 ÖNEMLİ YOL VE KAPIDA KONTROL SAĞLANDI

09.34 Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nın yazılı açıklamasına göre, "Kerkük'te güvenliği sağlama operasyonları kapsamında Halid Köprüsü Kapısı, Riyad-Halid Mektep yolu, Meryem Beg sınır kapısı ve Reşad-Meryem Beg yolunda kontrol sağlandı." denildi.

ŞEHRİN KUZEYİNDEKİ DOĞAL GAZ YATAKLARI KURTARILDI

09.34 Irak güvenlik güçleri Kerkük'ün kuzeyindeki doğal gaz yatakları, polis karakolu ve Kerkük Elektrik Dairesi'nde de kontrolü sağlayarak ilerliyor.

09.25 : Irak ordusu, Kerkük'teki sanayi bölgesi ve petrol rafinerisini kontrol altına aldığını açıkladı. El değiştiren yerler arasında Kerkük'ün güneyindeki Kuzey Doğalgaz Şirketi de yer alıyor.

08.20 : Cephedeki çatışmaları canlı veren devlet televizyonu, kentin batısındaki petrol sahalarını kapsayan büyük bir alanının peşmergeden geri alındığını duyurdu. Televizyonun sağ köşesinde 'Hedefimiz Kerkük halkının selameti' yazısı bulunuyor.

08.15 : Tartışmalı referandum öncesi Bağdat yönetimi tarafından görevden alınan ancak koltuğunu bırakmayan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, kentte yaşayan herkesin silahlanmasını istedi. Kerim, "Silahı olan herkes dışarı çıkıp savunmaya geçsin" diye konuştu.

kerkuk_3705

kerkuk_6789

04.00 Irak güçleri Kerkük'ün güneyinde ilk Peşmerge kontrol noktasını ele geçirdi. Askerler bir süre kutlama yaptı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara