Dolar

32,5896

Euro

34,7949

Altın

2.499,78

Bist

9.453,59

Irak Meclis Başkanı: Musul bizim için önemli bir kent

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, Irak güçlerinin Enbar'a bağlı Felluce'yi IŞİD'den geri alma operasyonuna paralel olarak Musul'a girme harekatı başlatmak istediğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-09 12:49:33

Irak Meclis Başkanı: Musul bizim için önemli bir kent

Cuburi, IŞİD'le mücadele, Felluce'yi kurtarma operasyonu, Irak'taki siyasi kriz ve ülkenin geleceğiyle ilgili konularda başkent Bağdat'taki çalışma ofisinde AA muhabirinin sorularını cevapladı.

Felluce'yi IŞİD'den kurtarma operasyonunda gelinen aşamayla ilgili Cuburi, "Felluce'yi diğer bölgelerden farklı görüyoruz. Terör (DAEŞ) burada uzun süredir konuşlanmış durumda ve burası Irak'ta ele geçirdiği ilk bölge. DAEŞ, bu uzun süre zarfında Felluce'deki varlığını güçlendirdi ve sivilleri kalkan olarak kullanarak kendini korumaya aldı. Bölgenin kurtarılması büyük çaba gerektiriyor." dedi.

Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Felluce'deki sivillere yönelik ihlallerde bulunmasına değinen Cuburi, "Bu yönde ihlaller gerçekleşti. Bunu yapan gruplar doğrudan tespit edildi. Başbakan'a bağlı hakikatleri inceleme komiteleri de kuruldu. Bu tür eylemler Felluce'de bulunanlara (siviller) negatif mesaj taşıyor. Bunu yapanlar ayrıca elde edilen zafere gölge düşürmek istiyor." değerlendirmesinde bulundu.

MUSUL'U KURTARMA OPERASYONU 

Irak güçlerinin önümüzdeki günlerde Musul'u IŞİD'den geri almak için kente girme harekatını başlatma çabası içinde olduğu bilgisini paylaşan Cuburi, bunu desteklediklerini ifade ederek, "Musul bizim için önemli bir kenttir. DAEŞ, Musul'u sözde hilafetini ilan etmek için seçti. Musul'u kurtarma operasyonunda askeri birlikleri güçlendirmenin yanında oradaki yerel halkı da kullanmak önemlidir. Bu, önümüzdeki günlerde gerçekleşmeli." dedi.

2016'nın Irak'ın IŞİD'den tamamen kurtarılacağı yıl olacağını söyleyen Cuburi, şöyle devam etti: 

"Irak'ta kan her tarafta birbirine karıştı ve kurtarma operasyonları her kesimden istenilen hale geldi. DAEŞ ve terör gruplarının Irak'taki konumunun zayıflaması da önümüzdeki aylarda ülkenin DAEŞ'ten kurtarılacağı sinyalini veriyor."

"TÜRKİYE, IRAK İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR''

Meclis Başkanı Cuburi, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkiler konusundaysa geçen dönem yaşanan sıkıntıların aşılmakta olduğunu belirterek, "Halihazırda tüm taraflarca sorunların çözümü için ciddi çabalar söz konusu. Her şeyin yoluna girmesi için üst düzey görüşmelerin gerçekleşmesini diliyoruz. Türkiye, Irak için vazgeçilmezdir. İlişkilerin pekiştirilmesi ve güçlendirilmesi için her türlü çabayı göstermeye hazırız." ifadelerini kullandı.

Haber Ara