Dolar

32,3827

Euro

35,0582

Altın

2.325,03

Bist

9.110,65

'Irak'ın işgalini inşa eden adam Elliott Abrams Trump'ın ekibinde yer alabilir'

Saddam'ın kitle imha silahları olduğu yalanını icat eden, Turmp'ın tabiriyle 'Bush'un delileri'nden biri olan Elliott Abrams, 45. Başkan'ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson tarafından 'ikinci adam' yapılmak isteniyor...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-09 13:43:44

'Irak'ın işgalini inşa eden adam Elliott Abrams Trump'ın ekibinde yer alabilir'

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Milliyet'ten Hakkı Öcal, Trump'ın şekillenmekte olan ekibini bugünkü köşesine taşıdı.

Buna göre Donald Trump'ın önerisiyle adaylığı kabul edilen, onaylaan ve Dışişleri Bakanı olan Rex Tillerson, bir ismi Dışişleri Bakanlığı'na istiyor.

Kabul edilmesi halinde Bakanlığın "ikinci adamı" olacak olan isim ise Elliott Abrams.

KİMDİR BU ABRAMS?

İşte Öcal'ın anlatımıyla Abrams'ı tanıyalım:

TRUMP'IN "BUSH" KARŞITI KAMPANYASI

Trump, seçim kampanyasının dış politika ayağını, Irak savaşının gereksizliği ve Başkan Bush'un “çok büyük” falsoları üzerine kurdu. Bu politikaların kurucusu, Irak'ın işgali için önce baba, sonra oğul Bush'a gerekçeler icat etmiş olmasıyla tanınan Elliott Abrams, kampanya boyunca Trump'ın rakibi Ted Cruz ve Marco Rubio'nun cephesinde çalıştı.

"BUSH'UN DELİLERİ"

...Abrams, Perle, Eliot Cohen... Bu isimlerin de içerisinde bulunduğu Bush dönemi dışişleri ve savunma bakanlıklarının içerisine doldurulduğu Neo-Conservative (Yeni Muhafazakâr, NeoCon) ekip...

O zamandan bu zamana, araya giren Obama yıllarında bu ekip epey dağıldı; hele Trump'ın bu ekipten “Bush'un delileri” diye söz etmesi...

"ZANNEDİLİYORDU Kİ TRUMP EKİBİNİ BUSH DÖNEMİ İSİMLERDEN OLUŞTURMAYACAK AMA..."

Çoğu kişiye, siyasetçi olmayan ve siyasal kadrosu bulunmayan Trump'ın kendi kadrosunu oluştururken, Bushlardan değil biraz daha geriye gidip Reagan döneminden eleman seçeceği beklentisini veriyordu... Elliott Abrams, ABD Dışişleri'ne bakan yardımcısı olarak Reagan zamanında girmişti.

ABRAMS'IN KIRDIĞI CEVİZLER

Abrams İran'a, özel kişiler, muvazzaf ve emekli subaylar eliyle, gizlice hükümet silahlarını satıp, edindikleri parayı da, yasaları ihlal ederek, Nikaragua'da iktidarı ele geçiren Sandinista gerillalarıyla mücadele eden ve kısaca “Kontralar” denen gruba aktarıyordu. Bu ekip, iki eli kanda yakalandılar; yargılandılar ve hükümetten atıldılar. Abrams'ın aldığı ceza baba Bush tarafından görevden ayrılacağı gün affedildi; 8 yıl sonra başkanlığı devralan oğul Bush ise, Abrams'ı kendisine danışman ve Ulusal Güvenlik Danışmanı'na Ortadoğu işlerinden sorumlu yardımcı olarak atadı.

IRAK'TAKİ ROLÜ

Abrams'ın Irak'ı işgal planını bizzat yaptığı, bunu Kongre'den geçirmek için Saddam'ın elinde kitle imha silahları bulunduğu tezini (yani yalanını) imal eden kişi olduğu yazıldı, söylendi.

ABRAMS, NEOCONLARDAN BİRİ İDİ AMA LİDERDİ..

Abrams diğer NeoConlardan daima bir adım önde, bu hareketin kurucu aile üyesi oldu. NeoConların ünlü dergisi Commentary (ki sözümona Türkiye uzmanı Michael Rubin'in de yazdığı mecradır) onun kayınpederi Norman Podhoretz tarafından kurulmuştu; şimdi de kayınbiraderi John tarafından yürütülüyor.

REX TİLLERSON İSTİYOR

...ABD'da bakanların bir vekili, yani bakanlığın 2 numaralı adamı, vardır; bir de çok sayıda “bakan yardımcısı” bulunur...

Petrol zengini ve Exxon şirketi yöneticisi iken Dışişleri Bakanı olarak atanan Rex Tillerson'ın Abrams'ı istediği söyleniyor. Dışişleri'nin “d”sinden habersiz bir bakanın Abrams gibi şu anda en uzun Dışişleri deneyimi olan bir kişiyi ikinci bakan olarak istemesi mümkündür.

"TRUMP, DÖNEBİLİR"

Lakin Trump daha dün “savaş suçlusu,” “Amerika'ya yalan söylemiş insanlar” ve “dönekler” diye nitelediği bu kişilerle nasıl bir yönetim kuracak?

Belki “döneklik” faktörü işe yarar sanıyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara