Dolar

32,3136

Euro

35,1353

Altın

2.293,11

Bist

9.061,06

'Irak hükümetinin atacağı adımları bekliyoruz'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, 'Musul'u kurtarma operasyonu için ortak birim kuruldu. Peşmerge hazır, Irak hükümetinin atacağı adımları bekliyoruz' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-21 11:59:14

'Irak hükümetinin atacağı adımları bekliyoruz'

AA'nın haberine göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Musul'u kurtarma operasyonuna 48 saat içinde hazırlanabileceklerini ancak başlamak için Irak hükümetinden cevap beklediklerini belirtti.

Operasyon başladığında Peşmergenin kuzey ve doğudan, Irak hükümetinin güney ve batıdan IŞİD'e saldıracağını belirten Yaver, koalisyon güçlerinin ise havadan destek vereceğini söyledi.

Yaver, operasyonda yer alacak tarafların üç hafta önce Erbil'de bir merkez kurduğunu hatırlatarak, "Bu merkezde birkaç toplantı yapıldı. Fakat biraz daha zamana ihtiyaç var. Çünkü Irak hükümeti, şu an Ramadi ve Beyci'yi kurtarmaya çalışıyor" diye konuştu.

"Salahaddin ve Enbar kurtarılmadan, Musul'a sıra gelmez"

Peşmergenin tek başına operasyonu başlatamayacağını vurgulayan Yaver, "Irak hükümeti, Enbar ve Salahaddin vilayetleri kurtarılmadan sıranın Musul'a gelmeyeceğini belirtiyor. Musul'un kurtarılması çok karmaşık bir süreç. Çünkü Musul, coğrafi, etnik ve askeri açıdan çok zor bir bölge" değerlendirmesinde bulundu.

Yaver, Irak hükümetine bağlı askeri güçlerin, Musul'un güneyi ve batısına ulaşmadan operasyonun başlamayacağını aktararak, şunları kaydetti:

"Kürdistan bölgesi olarak başından itibaren hazır olduğumuzu ifade ettik. Çünkü Musul'un kurtarılması bizim için çok önemlidir ve Kürdistan güvenliğinin üzerinde etkisi çok fazladır. Teröristler, bu bölgeden çıkarılırsa Irak'ın tamamında sonları gelir. Musul, DAİŞ'in kalbidir."

 "Peşmerge, 48 saat içinde operasyona hazırlanabilir"

Musul operasyonuna başlanması halinde, Peşmergenin 48 saat içinde hazırlanabileceğini dile getiren Yaver, "Koalisyon güçleri de Musul'u kurtarma sürecinin başlaması için acele ediyor. Kürdistan hükümeti olarak güçlerimizi 48 saat içinde operasyona hazır hale getirebiliriz. Fakat Bağdat başlamadığı sürece biz adım atmayız" şeklinde konuştu.

Yaver, IKBY'ye ait toprakların yüzde 95'inin de terör IŞİD'ten kurtarıldığını sözlerine ekledi.

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul 10 Haziran 2014'te IŞİD'in eline geçmişti.

Haber Ara